Szerzetesek társaságában reggelizni a felkelő nap fényében, arisztokraták teraszán ebédelni festői kilátással vagy motorcsónakkal behajtani Balatonfüred egyik leghangulatosabb parti étterméhez? Csak egy kis ízelítő azokból a kulináris tapasztalatokból, amelyeket az északi parton szereztünk, kóstoltunk és szerettünk.
Jó hírünk van; az újhullám elért a Balaton-partra is: újragondolt kommersz strandételekkel, gasztronómiai újdonságokkal, a streetfood-inspirálta beachfood műfaját meghonosítva. Kóstoljon bele velünk az új életérzésbe!
Olyan éttermeket, bisztrókat és borászatokat kerestünk fel, ahol a kiváló gasztronómia mellett érezhető a Balaton közelsége, hol a panorámának, hol szimplán a levendula szörp jellegzetes „tihanyi" ízének köszönhetően.
Tihanyról sokaknak az Apátság jut az eszébe, de kevesen tudják, hogy az épülethez tartozik a hangulatos Rege cukrászda, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a Balatonra. Az Apátságban tevékenykedő szerzetesek maguk is vezetnek élménytúrákat a templomban és lezárásként szívesen ejtőznek az épület tövében található teraszos cukrászdában limonádét kortyolgatva.
Apátsági élménytúra
Egy felejthetetlen élmény! A 1,5 órás szakszerű vezetéssel tartott túrán a nagyközönségtől elzárt helyekre is bejuthat a látogató, ahova máskor nem lehet. A vendégek találkozhatnak szerzetesekkel, kipróbálhatják a tömjénezést, sok titkot tudhatnak meg az apátságról, majd a program szerzetesek által készített, likőr-, gyógytea-, szörp-, sós sütemény kóstolással zárul. További információ itt.A mi „idegenvezetőnk", Ágoston atya elárulta, hogy Tihanyban (és talán az országban is) ez az egyetlen cukrászda, ahol a Balatonból felbukkanó nap sugaraiban gyönyörködve fogyaszthatjuk el reggelinket. A 8:00-11:00ig tartó korai menü pedig kifejezetten autentikus, hiszen a klasszikus bencés hidegtálat és a szerzetesek kedvenc sajttálát is választhatjuk reggelinknek, amelyet varázslatos panoráma társaságában költhetünk el. Italválasztékból pedig melegen ajánlják Gellért atya gyógyteáit és a jellegzetes ízű TICHON apátsági sört a későbbi órákra.
Tihanyban fél nap nem elég, így, ha az esetleges apátsági élménytúra után megéheznénk, érdemes a Belső-tó felé venni az irányt. A Viktória Inn (egykori Oázis étterem) szezonális grill étlappal várja a vendégeket és a kertben felállított grill-sarokban pedig helyben készítik el ebédünket. A grillezett pisztráng grillezett zöldségekkel nálunk egyértelmű választás volt, bár a zöldfűszeres házi kecskesajtnak sem tudtunk ellenállni. A Belső-tó panorámájának és a tihanyi levendula szörpnek köszönhetően valódi mediterrán hangulatba csöppentünk.
Travelo tipp
Ha a Balatonon ringatózó vitorláshajókat nem csak az Apátság kilátójából szeretnénk szemlélni, érdemes lesétálni Tihanyi kikötőbe, ahonnan főidényben naponta indul gyorshajó Balatonfüredre és Siófokra.Egykori hajóépítő műhely nyomait őrzi az ízlésesen felújított balatonfüredi Vitorlás étterem, ahol később a Monarchia arisztokratái találkoztak, a szocializmusban pedig népszerű söröző, lángosozó pontként vonzotta a vitorlázókat. A fotelként funkcionáló félredöntött csónak ízléses elemét adja a nosztalgikus hajós életnek, a kilátás Tihanyra és a kikötőre pedig egyedülálló hangulatot kölcsönöz a terasznak. Szél híján sajnos nem tudtunk vitorlázni Füreden, így motorcsónakkal indultunk útnak a kikötőből, amit visszafelé már magam irányíthattam az étterem „parkolójába". Így megy ez, ha a hely, ahol eszel, történetesen egy kikötő mellett foglal helyet. Az étterem konyhája egy szinten van a panorámával, amit mi mással is bizonyíthattak volna be, mint egy jó balatoni harcsapaprikással és túróscsuszával.
Ha már Füreden járunk, érdemes megállni egy kávé- és sütiszünetre az Arácsi Cukrászdában, amelyet egy mérnök házaspár üzemeltet. Autóval alig 10 percnyi kitérő, és garantáltan megéri. A hagyományos hazai sütemények - mint a neves Arácsi krémes – mellett vaníliás kiflis fagyi is kapható, amely tökéletes levezetés, ha még nem emésztettük meg az ebéd vitorlásoknak szánt adagját. Ugyanakkor érdemes időben érkezni, mert a süteményeket csak egyszer sütik ki a nap folyamán, így, ha este 6 óra tájban esnénk be, már nem biztos, hogy marad a legnépszerűbb édességekből.
A balatoni nyaralás sosem megy ki a divatból!
Egyszerűen élvezzük a tó látványát, a hajókázást, a hekk és a lángos ízét, a borok zamatát. Egyik kedvenc helyünk Balatonfüred és a Tagore sétány, ahol a kultúra és a fesztiválok szerelmeseit izgalmas programok marasztalják. Foglalj szállást a legendás Marinában vagy az Annabellában, szerezz örömet gyermekednek a megújult sárkányos mesevilággal! További információ itt.A Badacsonytomajtól Badacsonytördemicig vezető út mentén szerény vendéglő pihen a hegyoldalban, amely belül egy modern, a tradicionális jegyeket mégis tiszteletben tartó étteremnek ad otthont. A Borbarátok vendéglő és panzió magyaros konyhával és kiváló minőségű boraival csábítja a Badacsony szerelmeseit, így nem csoda, hogy a vendégek nagyrésze évente visszajár.
Fata István, a Borbarátok tulajdonosa, a Mária Terézia korában tevékenykedő kéményseprő ükapjára emlékezve Fata pincének keresztelte a vendéglő udvarában álló borbarlangot, amely otthona többek közt a város bora címmel kitüntetett olaszrizlingnek. Az étterem újhullámos jellege és egy-egy vintage berendezési tárgy párhuzamot vonnak a terasz vidéki, hagyományos balatoni atmoszférájával, ahol igazán jó lenni.
Bor, mámor, wellness
A Bonvino hotel festői borvidéken, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén, Badacsony központjában található. A vendégeket különleges kirándulásokra, nordic walking túrákra, pincelátogatásra, borvacsorákra, lovaglásra, vártúrára csábítják.Ha már Badacsony és ha már bor, érdemes megemlíteni „2017 legjobb borhotelét", ahol nem csak a borokat, de az konyhai alapanyagokat is gondos válogatás előzi meg. A Bonvino talán egyik legnagyobb erénye, hogy tekintettel az ételallergiásokra, napjaink rendhagyó és tudatos étrendjeit folytató vendégekre, számos menüt kínálnak minden opcióra – amit sajnos itthon még nem mindenhol jellemző. A több mint 115 borral büszkélkedő hotel nagy hangsúlyt fektet a borkóstolókra, így heti háromszor lehetőség van kipróbálni a kínálat ízeit, illetve borvacsorákat is rendeznek zenével és programokkal. Nekünk a Skizo pincészet Irsai Olivér száraz, 2016-os bora váltotta ki rajongásunkat.
Vitorlások nyomában a Keszthelyi kikötőben találjuk magunkat, azon a helyen, amely méltán került fel a 2017-es Balatoni Gasztrotérkép listájára is. Bezerics Dani, a Paletta bisztró megálmodója és tulajdonosa a régió egyik legambíciózusabb fiataljai közé tartozik, aki úgy döntött, itt az idő az olajos strandkaját beachfoodra váltani és behozni a Balaton-partjára is valami olyat, ami gasztronómiailag is megállja a helyét, amellett, hogy hű marad a tóparti büfék nosztakgikus kínálatához.
Így történt, hogy Daninál megtalálhatók a legkommerszebb fogások is, de abszolút új köntösben. Az újhullámos mivolta mellett szinte minden alapanyag helyi termelőktől érkezik, mint a pusztaszabolcsi vaj, vagy az általunk rántott verzióban kóstolt nemesbüki „Korosajt". A kulináris élményt pedig a part menti keszthelyi miliő fokozza, amit elég hamar meg lehet szokni egy pohár Bezerics roséval a kezünkben.
Azoknak, akik nem rajonganak a hamburgerért, és szeretnének egy arisztokrata környezetben eltölteni egy estét az egykori Festetics szőlőtőkék felett, kihagyhatatlan állomás a Helikon Taverna. A Bock bisztró konyhájában készült fogásokat Lady Hamilton, monacói hercegnőből lett Festetics arisztokrata teraszán élvezhetjük egy ugyancsak festői kilátással.
Újságírónk a Tihanyi Bencés Apátság, a Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Kft., a Balatoni Hajózási Zrt., a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Hotel Bonvino Badacsony és a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Np. Kft. vendégeként járta be a Balatont.