Aktuális

Vizoviczki ügyvédjét nem zavarja, ha felmentik gyilkos védencét

P. Gál Judit

Létrehozva: 2014.06.21.

Jován László napjaink egyik legsikeresebb ügyvédje. Ő védi a ma már szabadlábra helyezett Radnai Lászlót, Ruttner Györgyöt és Vizoviczki Lászlót is. Ő az, aki abból sem csinál titkot, hogy egy pillanatig sem zavarja, ha felmentik a gyilkossággal vádolt ügyfelét, akiről pontosan tudja: bűnös.

Jován László egykor rendőrként dolgozott. Első büntetőügyében a sorozatgyilkos Magda Marinko-per harmadrendű vádlottját, D. Jánost képviselte, akit még a vádemelés előtt szabadlábra helyeztek. Innen indult a karrierje. Legismertebb ügyei között van Szántai Attila esete, akit jogerősen gyilkosságért 13 évre ítéltek. Példa nélküli, hogy a perújítás után felmentették a férfit, mert bizonyítottnak látták, hogy önvédelemből lőtt meg két embert. Jován kifejezetten szereti a vesztes ügyeket. Mottója: „Amikor jogerős ítélet van már, én akkor kezdek el tárgyalni.”

Igaz, hogy ön teljesen egyedül, ügyvédjelöltek nélkül dolgozik?

Szenvedélyem a munkám. Előfordul, hogy az éjszaka közepén jut az eszembe egy ügyben valami, felugrok és gyorsan beírom a számítógépbe, amit kigondoltam. Úgy érzem, ha az eljárás bármelyik mozzanatából kimaradok, esetleg egy perdöntő fontosságú részlet mellett mehetek el.

Egyszer úgy nyilatkozott, hogy az ügyfelei a barátai is. Ma is így gondolja?

Ma kicsit távolságtartóbb vagyok. De tény sokan bizalmas, jó barátaim az ügyfelek közül, például Radnai Laci is. Más kollégák is így vannak ezzel. Nem értem, ezt miért kell tagadni? Az ügyfél nem egy munkadarab, hanem ember. Ha valakit képviselek, akkor azt az embert a magánéletben is felvállalom, akár úgy, mint a barátomat. Függetlenül attól, hogy mi a vád ellene.

Jogászkörökben közszájon forog, hogy szinte belebetegedett, amikor Radnait 12 év fegyházra ítélték a kecskeméti maffiaperben.

Ez a legnagyobb személyes kudarcom. Szerintem bizonyítani tudtuk, hogy mesterségesen összerakott, kreált ügy az egész eljárás. Meggyőződésem, hogy ezt négy ember közösen találta ki.  Nagyon nehéz volt feldolgoznom, hogy egy ilyen ügy át tud menni a teljes magyar igazságszolgáltatáson.

Más ügyvédek meg azt nem tudják feldolgozni, hogy Radnai Lászlót, aki terhelő vallomások sorát tette a 90-es évek leszámolásairól, a Prisztás-, a Fenyő-gyilkosságról, az Aranykéz utcai robbantásról – egészségi okokra hivatkozva – váratlanul szabadlábra helyezték. Azóta sem ment vissza a börtönbe és kegyelmi kérvényt nyújtott be. Tényleg, döntött már a köztársasági elnök az ügyben?

Nem. Azt azért el szeretném mondani, hogy én nem voltam jelen, amikor az előbb említett tanúvallomásokat tette az ügyfelem, azoknak a tartalmáról is csak utólag értesültem. De morálisan teljesen egyetértek azzal, amit tett.

Az a legutolsó hír a munkájával kapcsolatban, hogy Futó Barnabás mellett ön is Vizoviczki László ügyvédje lett. Tudom, a rendőrmaffia ügyről nem nyilatkozhat. Az azonban érdekelne, hogy beszélt-e Radnai Lászlóval, mielőtt elvállalta ezt a megbízást?

Az volt az első dolgom, hogy beszéltem Radnai Lacival. Megkérdeztem, van-e olyan érdekellentét, ami kizárja, hogy vállaljam az ügyet. Ő azt mondta, nincs.

A kivárás mint ügyvédi taktika gyakorta jelen van a munkájában. Ha észreveszi, hogy hibáztak a rendőrök a helyszíneléskor, egészen addig nem szól róla, amíg bíróságra nem kerül az ügy…

Ez talán a legfontosabb része az ügyvéd tevékenységének. Az, hogy mit mikor kell megtenni, vagy mikor nem. Én úgy szoktam dolgozni, hogyha van egy ötletem, azt kiérlelem. Mindig akkor állok elő vele, amikor már nem lehet korrigálni a nyomozók, az ügyészség vagy a bíróság által.

A Ruttner-ügyben is jelen van ez a taktika?

Igen. Még össze kell szednem a lépéseim sorrendjét, de azt már tudom, hogy melyek lesznek a legfontosabb pillérei a védekezésünknek. Az a dühítő az egészben, hogy ő nem követett el bűncselekményt. Nem sikkasztott, hanem kölcsönöket vett fel.

Ugyanakkor letéti szerződéseket kötött ingatlanok vásárlására. Az ügyészek szerint a milliókat, amit az okiratok szerint ügyvédi minőségében vett át a saját céljaira használta fel.

De nincsenek ingatlanok, amelyeket konkrétan megjelölnének a szerződésekben. Ő 10 százalékos havi kamatra kapott uzsorakölcsönöket a feljelentőktől. Mi ezt be tudjuk bizonyítani.

A feljelentők között van egy szocialista politikus egykori, jómódú barátnője is. Ő állítja, Ruttner Györgynek arra adott milliókat, hogy közbenjárjon a polgármesteri hivatalnál az önkormányzati tulajdonban lévő üzlete megvásárlásában. Ő is uzsorás lenne?

Bizonyítékaink vannak arra, hogy az említett asszony – csakúgy mint az összes többi feljelentő – uzsorakölcsönt adott Ruttner Györgynek. Van olyan személy is, akivel 50 szerződést kötött Gyuri, ahogy egyre több pénzt követeltek rajta, mindig megváltoztatták a szerződésekben szereplő összegeket. Nem vitatom, hogy Ruttner György hibázott, amikor ezeket a hiteleket felvette, de bűncselekményt biztosan nem követett el.

Mindig megkérdezi, hogy elkövette-e az ügyfele a bűncselekményt, amivel gyanúsítják?

Én ezt soha nem kérdezem meg. Ha valaki el akarja mondani magától, nem állítom le. De ha a védekezéshez nem kell az ügy minden részletét feltárni, nem akarok gyóntató papot játszani az ügyfélnek. Igaz, az ügy részleteiből úgyis tudom mi történt, akkor is, ha nem mondja el.

Azt is fel tudja dolgozni, ha adott esetben egy gyilkost mentenek fel?

Igen, mert két hatalmas apparátus, a rendőrség és az ügyészség áll szemben mindössze két emberrel, velem és az általam képviselt ügyféllel. Minden eszköz megvan a hatóság kezében, hogy bizonyítsák a gyanújukat. Ha ez nem sikerül, azzal a továbbiakban nem az én dolgom foglalkozni.

Kiemelt ügyek

Radnai László: A luxusautókat forgalmazó Conti Car, majd az olajozó Energol Rt. vezetőjeként lett ismert. A kecskeméti maffiaper jogerős ítélete szerint Radnai és társai végezni akartak a Balaton éjszakai életében meghatározó vállalkozóval, T. Tiborral, hogy érdekeltségeire rátegyék a kezüket.

 

Vizoviczki László: A 40 diszkót üzemeltető Vizoviczki Lászlót és több főrendőrt 2012-ben gyanúsították meg az évtized rendőrmaffiaügyével. A gyanú szerint – a zsaruk havi több százezres fizetésért – vállalták, hogy nem razziáznak Vizoviczki diszkóiban, ugyanakkor a konkurenciánál igen.

Ruttner György: Közel 200 millió forint letétet keresnek az ügyfelei összesen a sztárügyvéden. A Budapesti Nyomozó Ügyészség szerint több alkalommal kötött letéti megállapodást ügyfeleivel, majd az ügyvédi letétként átvett összegekkel később nem számolt el, hanem azzal sajátjaként rendelkezett.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083755_auto_resized.png
origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711658119
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078457_auto_resized.png
metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088677_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711658119
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086012_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711658119
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080249_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Extrém drága kocsiban fotózták le Balogh Edinát, mindenkinek leesett az álla ettől a csúcsjárgánytól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei