Aktuális

Vasban gazdag a dióolaj

Bors

Létrehozva: 2019.11.17.

A dióolaj a diófa terméséből hidegen sajtolt sötétsárga színű, dióaromájú, kissé fanyar növényi olaj. Minden, a szervezet számára fontos anyag megtalálható benne. Magas az ásványianyag- (rendkívül gazdag vasban, cinkben, tartalmaz  káliumot, magnéziumot, ként), vitamin- (A-, B1-, B2-, B5-, C-, E-vitamin) és a többszörö­sen telítetlen zsírsavtartalma.

Gyógyhatásai: a dióbél immunrendszert erősítő, egészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt. Késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását. Segíti a pajzsmirigy és a máj működését. Jótékony hatású vérszegénység, sápadtság és szájpenész esetén. Gyulladáscsökkentő, gombaölő és vértisztító hatású. A bélgörcs és hasmenés ellen is jó. Serkenti az agyműködést, se­gít az összpontosításban, javítja a memóriát. Jó hatással van az idegrendszerre, alkalmas enyhe depressziós tünetek kezelésére. Jótékony hatású a hiperaktív és a koncentrációs zavarokkal küzdő gyerekek esetében. Segíti a férfiak nemzőképességét.

Külsőleg: lágyítja a száraz bőrt, bőrregeneráló, késleltetheti a bőr öregedésének folyamatát. Csökkenti a haj töredezettségét, a hajhullást. A kozmetikai ipar felhasználja krémek, samponok, szappanok alapanyagaként. Belélegezve aromaterápiára is jó.

Fogyasztása: naponta 2-4 mokkáskanállal ajánlott fogyasztani, étkezés előtt. Kiválóan alkalmas salátákhoz, levesekhez, szószokhoz. Süteményt is ízesíthet vele, különlegesen kellemes és finom ízt ad. 

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében