Aktuális

Városi legenda - állati perverzióba halt bele Mária Terézia

B. B. A.

Létrehozva: 2019.05.02.

Uralkodói és anyai kvalitásairól mindenütt csak jót lehet olvasni, szexuális életéről azonban makacsul tartják magukat a legvadabb szóbeszédek. A legelképesztőbb történet szerint Mária Terézia úgy hunyt el 63 évesen, hogy egy lóval közösült, ami közben halálos sérülést szenvedett.

Szívbaj? Megfázás miatti himlőbetegség? A legdurvább legenda szerint sem az egyik, sem a másik, hanem egy lóval folytatott nemi aktus okozta Mária Terézia uralkodó osztrák főhercegnő, Magyaror­szág és Csehország királynője (1740–1780), német-római császárné halálát. Két és fél évszázaddal később is élnek még a felvilágosult uralkodó perverz nemi életével kapcsolatos mendemondák, hogy rendszeresen hált kutyákkal és lovakkal, azaz zoofil volt. Ha ez nem is igaz, abban minden történeti kutatás egyetért, hogy Mária Terézia szerette a szexet. Talán épp ez lett a táptalaja az ízléstelen vádaknak.

Leszakadt alattuk az ágy Karintiában

Ausztria külpolitikáját régóta az az elv irányította, hogy inkább okosan kell házasodnia a Habsburgoknak hatalmuk kiterjesztése, befolyásuk növelése érdekében, semmint költséges háborúkat folytatni. Így Mária Terézia frigye is a politikai érdektől függött. Spanyol, bajor, porosz vőlegények neve merült fel, végül a választás a nála kilenc évvel idősebb Lotharingiai Ferenc Istvánra esett. Az esküvő 1736. február 12-én volt, és bár nem ez volt az eredeti szempont, a felek kivételesen szerelmesek is voltak egymásba.

Erre bizonyíték, hogy a fáma szerint a pár alatt leszakadt az ágy azon az estén Karintiában, amikor megfogant a később 1780 és 1790 között uralkodó II. József. Amikor apjához – III. Károly néven magyar királyhoz – eljutott a hír, az csak annyit írt lányának: „Kívánom, hogy soha nagyobb baj ne essék… mert az ágy szorosságában derék casusok (= esetek) történtek… a többin meg Isten áldása legyen”. Sokan úgy vélik: a pár szokásosnál is intenzívebb szexuális élete annak is volt köszönhető, hogy szükség volt minél több gyermekre a dinasztia és a politika érdekében. Összesen 16 utódjuk született.

A bécsi üreges faló legendája

Szerették egymást, bár Ferenc nem maradt hűséges: két grófnő is a szeretője volt az 1765-ben bekövetkezett haláláig, ami után felesége csak feketét volt hajlandó viselni. Hogy Mária Terézia valaha félrelépett-e, az nem bizonyított, mégis kaptak róla szárnyra olyan legendák, amelyek szerint azokat a férfiakat, akik nem elégítették ki, kivégeztette.

A legképtelenebb történet mégis az róla, hogy készíttetett magának fából egy belül üreges lovat, ami a nemi szervénél ki volt vágva abból a célból, hogy belebújhasson és oda helyezkedhessen a megfelelő pozícióban. Így közösült egy élő lóval, ami után lefejeztette azokat, akik a falovat készítették. Mivel emiatt sokan meggyűlölték, a legenda szerint néhány szolga meg akarta leckéztetni. A következő akció során a mén hátsójára csaptak egy akkorát, hogy az állat hirtelen hátrált egyet, ezzel halálos belső sérülést okozva Mária Teréziának.

Kedvenc lánya leszbikus volt

A királynő és meglepően modern nevelési elveket valló anya kedvenc gyereke Mária Krisztina volt. Ő volt az egyetlen, akinek megengedte, hogy szerelemből házasodjon, és úgy éljen, ahogy szeretne. Mária Krisztina ennek ellenére óriási botrányt okozott, miután kiderült, hogy viszonyba keveredett bátyja, József feleségével, Mária Izabella Bourbon pármai hercegnővel. Az udvarban rengeteg pletyka terjengett a két nő kapcsolatáról, még rajongó szerelmes leveleket is küldözgettek egymásnak. Ezek közül sok fenn is maradt, de más írott dokumentumok is utalnak a viszonyra. A többi között Mária Terézia egyik levele, ami szerint „e rajongó kapcsolat valójában túllép azon a határon, amelyen belül egy ilyen rokonszenvnek meg kellene maradnia, a mi felfogásunk szerint”.

Vízkórba esett

1780. december 6-án a Magyar Hírmondóban Mária Terézia temetése címmel a következőket lehetett olvasni: „Ő maga az évek előrehaladtával folyamatosan nehezedett, és erősödő szívbaja folytán mindig gyöngébb lett. Utolsó évében már járni sem tudott, gyakran vették elő fulladások, s ilyenkor minden pillanatban a halált várta. Nem sokkal ezután vízkórba esett, és el sem hagyhatta többet az ágyat. A halál 1780. november 29-én érte utol.”

Nem passzoltak össze anatómiailag

Mária Teréziának egy másik lá­nyával kapcsolatban viszont a szex hiánya volt a gond. Egy történész írta meg, aki a 17–18. századi francia királynékra specializálódott, hogy a tizenötödikként megszületett Habsburg Mária Antónia és férje, XVI. Lajos francia király között nem volt minden rendben az ágyban. Állítja: a férjet túl nagy, a feleséget viszont túl kicsi nemi szervvel áldotta meg a természet. Mária Antónia 15 évesen ment feleségül az akkor még trónörökös Lajoshoz, de hét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elveszítse a szüzességét.

Az intimitás határait feszegető udvari beszámolóktól kezdve a diplomáciai levelezésekig mindenhol olvashatóak részletek a – francia forradalom győzelme után 1793-ban kivégzett – királyi pár nem létező szexuális életéről. Mivel a francia udvarban nyílt titok volt a probléma, az orvosok egyszerűen azzal magyarázták, hogy az együttlét túl fájdalmas számukra. Mária Terézia viszont előszeretettel kent mindent vejére. „Visszautasítok minden olyan feltételezést, miszerint a lányom tehet minderről” – írta Ver­sailles-ban székelő követének, s egyben követelte, hogy ha kell, akár műtéti úton rendezzék Lajos „testi hibáját”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27386_resized.jpg?avcount=1713962112
origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157935_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158308_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megkérdezte a Politico az EP-képviselőket, mit tartanak a legnagyobb problémának – ki nem találná, mi került az első helyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27391_resized.jpg?avcount=1713962112
origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713962112
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158829_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A fülfájásom vetekedett a szülési fájdalommal" - veszélybe került a HírTV csinos műsorvezetőjének hallása

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében