Aktuális

Városi legenda? A bélgáz illatosításáról írt tanulmányt Benjamin Franklin

Bors

Létrehozva: 2018.12.03.

Az amerikai tudós politikus és diplomata, a nyári időszámítás atyja valóban a bélgázokról írt a brüsszeli akadémiának? A lángelmét komolyan foglalkoztatta a témakör, és nem ő volt az utolsó.

Forrás: Thinkstock

Szappanfőző gyereke

Farlehellet, popószó, hátvágánygáz, gyomorrotty, farszél és lyukszusz – hogy csak a nyomdafestéket tűrő és kevésbé ismert szinonimákat említsük a szellentésre, ami minden ember életét végigkíséri. Ez önmagában még nem lenne baj, hiszen egy természetes biológiai folyamatról van szó, de mint tudjuk, szaga is van. Erre a problémára szeretett volna megoldást találni a 18. században Benjamin Franklin (1706– 1790). 

Arcképe nem véletlenül dí­szeleg az amerikai százdollároson. A szegény szappan- és viaszfőző tizenkettedik gyermekeként megszületett Benjamin már kiskorában kitűnt rendkívüli fizikai és szellemi adottságaival. Újítási szándéka már ekkor megmutatkozott egyszerű kísérleteiben, hogy később diplomataként, politikusként, filozófusként, íróként és feltalálóként váljon halhatatlanná. 

Az ő elektromos kísérletei vezettek a villámhárító feltalálásához, a nyári időszámítás bevezetését is ő javasolta először, de az ismert írásos dokumentumok alapján jelenleg ő a legrégebbi amerikai sakkozó is. Azt azonban kevesen tudják, hogy tanulmányt írt a szellentésről. 

Szerethető illat legyen

„Általánosan ismert, hogy a gyakran fogyasztott étkek emésztése közben az emberek gyomrában nagy mennyiségű szél alakul ki. (…) Ennek a levegőnek a kiszabadulása és összekeveredése a légkörrel általában sértő a társaságunk számára az azt kísérő bűz miatt” – idéz a műből a Ma is tanultam valamit blog. 

Franklin az esszével a brüsszeli királyi akadémiát akarta megsürgetni egy tudományos felhívással kapcsolatban. Ezen akadémiai közlemény szerint ugyanis olyan gyógyszer felfedezését szerették volna, ami nem káros az egészségre, és az ételekbe, szószokba keverve semlegesíti a bélgáz illatát. 

Benjamin Franklin azonban nem csak azt kívánta elérni, hogy az a bizonyos szag ne legyen büdös, hanem azt, hogy egyenesen jó illatú legyen: „…ami a testünk természetes úton felszabaduló szeleit nem csak ártalmatlanná teszi, de legalább olyan szerethetővé, mint a parfümöket” – értekezett. 

Miért büdösebb a fürdőszobában?

Ma már ismert, hogy egy átlagember hússzor szellent naponta. Egy tavalyi kutatás azonban még ennél is fontosabb kérdésnek ment utána: Miért érezzük büdösebbnek a zuhany alatt kibocsátott bélgázt? A válasz nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Nem csak arról van szó ugyanis, hogy az intenzívebb szaghatást a zárt tér okozza. A megoldás a gőz, pontosabban az, hogy a fürdőszobai levegő magas páratartalma miatt érezzük jobban a szagokat. Az is szerepet játszhat, hogy a zuhany alatt meztelenül állunk, így a ruhadarabok textíliái nem fogják fel, szűrik át a belőlünk távozó bélgázok (szaganyagának) egy részét.

Bab, hagyma, kelbimbó

A bélgáz-illatosító gyógyszer ötletét azonban még egy ekkora    lángelme sem vette teljesen komolyan – vagy nem volt mersze, ahogy ma mondani szokás, beleállni a témába –, amit az bizonyít, hogy mesterművét végül nem küldte el a tudós társaságnak. A másolatokat csak barátainak, például egy vegyésznek és egy filozófusnak adta át, így maradt fenn az utókornak. 

Franklin – és talán mindanynyiunk – álma máig nem valósult meg. Még mindig nincs olyan gyógyszerünk, ami kellemessé tenné azt a bizonyos szagot. Azt tudjuk, hogy a magas kén-hidrogén tartalmú ételek – mint a bab, a hagyma, a brokkoli, a kelbimbó és a tejtermékek – fokozhatják a hatást, de attól még nem lesz jó szagú a szellentés, ha hanyagoljuk ezeket. Vannak olyan készítmények is, amik csökkentik a bélgáztermelődést, de ez még mindig nem kielégítő megoldás. 

Csokis tabletta

Négy évvel ezelőtt egy Christian Poincheval nevű francia férfi is komolyan elgondolkozott azon, hogyan lehetne illatosabbá tenni a bélgázt. A gondolatokat tettek követték, és feltalált egy tablettát, ami szerinte nemcsak az emésztést segíti, de illatosítja is a szellentést. A tablettában van szén, édeskömény, tengeri moszat, gyanta és áfonya, a karácsonyi különkiadásban pedig a csokis illatosításáért felelős kakaó is. Az alaptermékek egyébként rózsa és viola illatosítással kaphatóak. A feltaláló szerint egy ilyen tabletta remek ajándék lehet karácsonyra is, hiszen az ajándékozott mellett a környezetének, szeretteinek is örömet okoz.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714015816
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714015816
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158660_auto_resized.jpg
ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714015816
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében