Tucatnyi tévhit kering a halálos vírusról

Számos tévhit terjeng az új koronavírusról. Az Egészségügyi Világszervezet összegyűjtötte ezeket. Hangsúlyozzák: semmiféle antibiotikummal nem gyógyítható az általa okozott megbetegedés.
Számos tévhit terjeng az új koronavírusról. Az Egészségügyi Világszervezet összegyűjtötte ezeket. Hangsúlyozzák: semmiféle antibiotikummal nem gyógyítható az általa okozott megbetegedés.

Felesleges az alkoholos, klóros permetezés

A WHO álláspontja szerint a vírus ellen nem véd az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma nagy mennyiségű fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás, és az egész test alkohollal vagy klórral történő permetezése sem. Utóbbi például azért nem, hiszen azokra a vírusokra, amelyek már bejutottak a szervezetbe, nincs hatással. Meghökkentő, de egyes források azt tanácsolják, hogy az UV-lámpa használata a bőrfelületen, vagy a kézszárító szintén öli a vírusokat. Ez sem igaz, ahogyan az sem, hogy szúnyogok is terjesztik.

© Shutterstock

Egy tévhit szerint, ha valaki köhögés nélkül legalább tíz másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét, az nem beteg. A WHO szerint valóban nehezére eshet nagy levegőt vennie annak, aki akut vírusfertőzésben szenved, de az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét, nem jelenti azt, hogy nem lehet fertőzött. Közölték azt is, hogy bár az idősek és krónikus betegséggel élők – például asztma, cukorbetegség, szívbetegség – esetében nagyobb a valószínűsége a fertőzés súlyosabb lefolyásának, a koronavírus bármilyen életkorú embert megfertőzhet, ezért a WHO azt javasolja, hogy mindenki védekezzen ellene. Legfőképpen gyakori kézmosással.

Kedvez neki a testhőmérséklet

A koronavirus.gov.hu oldalon közzétett összeállításban az olvasható, hogy a hideg időjárás, a hó és a forró fürdő nem pusztítja el a koronavírust, az egészséges ember normális testhőmérséklete ugyanis 36,5 és 37 Celsius-fok között van – függetlenül az időjárástól, a fürdővíz hőmérsékletétől –, ami kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

© Shutterstock

Az oltások sem védenek

Csupán kórházi ápoláskor, az esetleges bakteriális szövődmények megelőzésére alkalmazhatják az antibiotikumot, maga a koronavírus ugyanis nem gyógyítható antibiotikummal. Sokan úgy vélik, hogy a korábban beadott tüdőgyulladás, vagy az influenza elleni védőoltások segítenek, de sajnos ez sem igaz, nem védenek a vírus ellen. A kutatók világszerte dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén. A WHO azt is közzétette, hogy a hő-szkennerek pedig csak a lázas koronavírusos betegeket szűri ki.