Tampon miatt vesztette életét a tinilány az osztálykiránduláson

A 16 éves lány egy osztálykiránduláson vesztette életét. Eleinte senki sem tudta, miért.

A 16 éves lány egy osztálykiránduláson vesztette életét. Eleinte senki sem tudta, miért.

A kanadai Sara Manitoski a Vancouver-szigeten volt osztálykiránduláson 2017 márciusában. A halálát megelőző este még úgy tűnt, semmi baja sincsen. Lefeküdt aludni az osztálytársaival közös szobájában, ám másnap reggel már nem ébredt fel. Társai eleinte azt hitték, csupán alszik, így lementek nélküle reggelizni, ám amikor visszatértek a szobába, és még mindig az ágyban találták mozdulatlanul, miközben az ébresztője hangosan szólt, elkezdtek gyanakodni, hogy valami baj lehet. Hiába próbálták keltegetni, a 16 éves lány ekkor már halott volt. Azonnal értesítették a tanáraikat és a mentőket, de már nem sikerült újraéleszteniük a fiatal tanulót.

© Facebook

Több mint éves vizsgálat után most hozták nyilvánosságra a szerencsétlenül járt lány halálának okát. Dr. Dee Hoyano elárulta a CTV News-nak, hogy Manitoski toxikus sokk szindrómában vesztette életét, melyet a tamponja okozott.

– Egy bizonyos baktérium ha bekerül a szervezetbe, érzékenyebbé teheti immunrendszerünket, ráadásul ha egy tampont túl sokáig használ valaki, vagy nem elég steril környezetben alkalmazza, ez jelentősen megnövelheti a toxikus sokk szindróma kialakulásának kockázatát, ami egyébként nagyon ritka – magyarázta Hoyano, aki szerint mindezek együttese vezetett a lány halálához.

© Facebook

Nem csak a tampon okozza

Noha a toxikus sokk szindrómát a tampon használatával hozzák összefüggésbe, annak használata nélkül is kialakulhat - sőt, nem is kizárólag nőknél fordul elő a betegség - írja a Webbeteg.hu.

A TSS - mely rendkívül ritka, ugyanakkor halálos is lehet - az 1980-as években kapott először nagyobb nyilvánosságot, méghozzá az Egyesült Államokban, mára azonban a világ minden táján figyelmeztetnek rá a szakemberek.

A szindrómát a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek által termelt méreganyagok okozzák azokban a nőkben, akik hajlamosak rá. Ahhoz, hogy elkerüljük, fontos a legfeljebb 8 óránkénti tamponcsere - ugyanakkor egyes szakértők ennél is sűrűbb (2-3 óránkénti) cserét javasolnak.

Az egészségügyi szakértők szerint a kevesebb nedvszívóképességgel rendelkező tamponok sokkal egészségesebbek, mert nem szárítják ki annyira a hüvelyt, ráadásul többször kell cserélni is őket - teszi hozzá a témához a Yahoo Lifestyle cikke.

– A tamponok önmagukban nem fertőzöttek baktériummal, ezeket mi magunk visszük fel rá, ezért nagyon fontos az alapos kézmosás, és hogy rendszeresen cseréljük őket. Akkor nem kell mitől félnünk – magyarázza Dr. Mary Jane Minkin egészségügyi szakértő.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors