Aktuális

Számoljon! Tízezreket fizet a vételáron felül az autóvásárló

BoBe

Létrehozva: 2020.02.05.

Az autóvásárlás rengeteg buktatóval járhat, így ha nem figyel oda minden apró részletre, akkor könnyen megütheti a bokáját. Legyen körültekintő, és a Bors segítségével válassza a legjobb autót magának! 

Amikor elérkezik a pillanat, hogy közelebbről is megcsodálhatja az autót, és végre a tulajdonossal is találkozik, akkor nem árt néhány szempontot figyelembe vennie. Kellő odafigyeléssel nem csak az első roncstelepig vezetheti új kedvencét. 

Nézzen utána az interneten

A legfontosabb, hogy szerződés nélkül soha semmit ne írjon alá, ne utaljon pénzt és ne egyezzen bele semmibe! Bármennyire vonzó az ajánlat, hivatalos szerződés nélkül egy lépést se tegyen. Ugyanilyen fontos, hogy ellenőrizze le az autót és a tulajdonost is. 

– Az első találkozóra vihet magával egy autószerelőt, aki már külsőre meg tudja állapítani, hogy történt-e bármilyen utómunka az autón. De jobb, ha a tulajdonossal együtt elmennek egy márkaszervizbe, és ott a megfelelő gépekkel teljesen átvizsgálják a kocsit – mondja a Borsnak Hefter József autószerelő. 

Ameddig a szakember ellenőrzi a kocsit, kérdezze ki az eladót minden apró részletről. Lényeges megtudnia, hogy milyenek a fékek, a gumiabroncsok, mikor volt az utolsó karbantartása, miket cseréltek le rajta. 

A Belügyminisztérium (BM) már tavaly januárban egyesítette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Internetes oldalukon ingyenesen lekérdezheti a rendszám alapján az autó műszaki adatait, például a kilométeróra állását, a jármű baleseti előéletét, valamint elérhetőek az eredetiségvizsgálaton ké­szült fényképek is. A szolgáltatáshoz te­lefonos applikáció is készült. A tulajdonos személyes adatai azonban nem hozzáférhetőek, így ezt adásvétel előtt minden esetben ellenőrizzük a hivatalos irataiból.

Minden autónak van egy úgynevezett egyedi azonosítója is, ez az autó alvázszáma. Ezt is ajánlott lekérdezni, bár ez díjköteles, körülbelül ötezer forint, de ebből is több információt megtudhatunk az autóról, amit esetleg el akarnak hallgatni, például hogy törve volt, esetleg körözik valamelyik országban.  Ugyanígy az autó azonosítójával csináljon egy eredetvizsgálatot, aminél kiderülhet többek között az is, hogy az autó nem lopott-e. 

A kötelező biztosítás az új tulajdonos feladata 

Azt is fontos már előre letisztázni, hogy ki pontosan az eladó. Nem egyszeri eset, hogy az eladó nem is az igazi tulajdonos, hanem csak egy megbízott. Rengeteg bonyodalmat okozhat például, ha egy csődben lévő cég autóját árulják. Azt is fontos tudnia, hogy ha magánszemélytől vásárol, 6 hónap a szavatossága az autónak, ha bizonyítottan már a vétel előtt hibás volt. Kereskedőtől ez 12 hónap. 

A kötelező biztosítást mindig az aktuális tulajdonosnak kell megkötnie, ez azt jelenti, hogy amint kifizette az autó árát, egyből a biztosítást is rendeznie kell. 

– Az adásvételi szerződéssel egyetemben minden úgymond felelősség lekerül az eladóról, és az új tulajdonosra hárul a kötelező biztosítások megkötése. A régi tulajdonosnak akkor fizetik vissza az eladással jelentkező túlfizetést a kötelező biztosításnál és a cascónál, ha azokat lemondja a társaságnál – mondja az autószerelő. 

Ha az adásvételnél nem kötik meg egyből a kötelező biztosítást, úgy egy baleset következtében elvehetik a forgalmi engedélyét, amellett komoly bírságra is számíthat. A szerződés nélküli napokra pedig úgynevezett fedezetlenségi díjat is felszámolhatnak. 

Ne feledje a vagyonszerzési illetéket se

Minden újonnan vásárolt autó átíratására 15 nap áll rendelkezésre. Ehhez szükséges a jármű forgalmi engedélye és törzskönyve, az adásvételi szerződés két példánya és a hatvan napnál nem régebbi eredetvizsgálat. Számítson arra, hogy az új forgalmi engedély és törzskönyv 6-6 ezer forintba kerül, és az okmányirodában a vagyonszerzési illetéket is ki kell fizetni. Ez az illeték az autó korától és teljesítményétől függ. Például egy középkategóriás 10 éves városi autónak, aminek 73 kilowatt a teljesítménye és 1400 köbcentiméter a lökettérfogata, megközelítőleg 60–80 ezer forintba kerül összesen az átíratása. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140395_auto_resized.jpg
origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713472215
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142256_auto_resized.jpg
life.hu

Kegyetlen és gyerekes: megdöbbentő dolgok derültek ki Meghan Markle-ről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135573_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140764_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij kérésére? + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713472215
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142105_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Egyáltalán nem a vízkő a mosógép legnagyobb ellensége, hanem ez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713472215
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713472215
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140770_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze