Aktuális

Számla nélkül is perelje a kóklereket! - A Bors utánajárt

P. Zs.

Létrehozva: 2018.12.28.

Csapot-papot otthagyott, és lelépett az előleggel a felújítással megbízott szaki? Nem is annyira ritka eset mostanában. Ne essünk pánikba a bírósági procedúrától, és nyugodtan forduljunk békéltetô testülethez.<br />

Forrás: Thinkstock

Kinek ne lennének ismerősek a kókler kőművesekről szóló poénok? Akár nevethetnénk is rajtuk, ha nem lenne véresen komoly a tét. Ha lenne valódi szakember, aki nem veri át a gyanútlan megrendelőt – festő, aki el is végzi a rá bízott feladatot, vagy asztalos, aki tényleg le is tudja gyártani a megrendelt ablakokat anélkül, hogy lenyúlna előre majd egymillió forintot. Bár a ma­gyar felújítási valóság elég lesújtó, ilyenkor sincs veszve sem a pénzünk, sem az igazunk.

Lelépnek a pénzzel

Manapság nemhogy számlára dolgozó munkást nem lehet találni, egyenesen lasszóval kell fogni a jó szakembert, akiben meg is lehet annyira bízni, hogy tényleg el is készül a munkát. Szerkesztőségünket nemrég kereste meg egy olvasónk azzal a panasszal, hogy az általa megbízott asztalos majd 800 ezer forintot vett el tőle előleg címén, hogy abból fogja be­szerezni az építéshez szükséges anyagokat. Szeptember vége óta azonban nemhogy nem készült el a munka, de a „szakember” – miután különböző kifogásokat adott elő a megrendelőnek – egy idő után a telefont sem vette fel. Később arra hivatkozott, hogy a 770 ezer forintnyi előleget nem tudja visszaadni, mert azt ő is továbbadta a cégnek, akitől az anyagot megrendelte. 

– Rengeteg kókler miatt ka­pok olyan munkákat, hogy fejezzem be azt, amit más félbehagyott. Az előző festők ugyanis csa­pot-papot otthagyva leléptek, mert egysze­rűen jobb ajánlatot kaptak. A megrendelőknek sok­szor nem drága semmi, és inkább többet fi­zet­nek, hogy végre ké­szüljön el a la­kásuk – me­sélte a Borsnak egy ózdi festő.

Bizonyíték az sms is

Gyakran maguk a lakástulajdonosok sem gondolnak bele, mit vállalnak egy felújítással. A munka még nem volna probléma, de szerződést, netán számlát kö­ve­telni a szakiktól ma szinte lehetetlennek tűnik. Vannak is, akik kihasználják a megrendelők ilyen irányú szorongatott helyzetét, és bár megúszásra játszanak, nagyot tévednek. – A leggyakoribb probléma, hogy a felek szóban állapodnak meg a munkáról. Viszont akár egy sms, akár egy e-mail is bizonyító erejű, amivel el lehet menni a békéltető testülethez, vagy a bíróságra is, ha a megegyezés nem va­lósul meg, vagy nem úgy, ahogyan meg­állapodtak – figyelmeztet dr. Kiss Benedek Damarisz, a Fo­gyasz­tóvédők Ma­gyarországi Egyesületének jogásza.

– Az előleg is visszajár, ha a munka nem teljesült. Akkor is, ha már elköltöt­te a vállalkozó azt. Ha ezt nem adja vissza, első körben a békéltető testület hozhat határozatot, rosszabb esetben jöhet a bírósági per. A legfontosabb, hogy legyen bármilyen írásos nyoma a meg­ren­de­lésnek – hangsúlyozza a Borsnak a jogász. Egy ilyen pernek vannak ugyan költségei, de a békéltető testületet mindenképp érdemes megpróbálni, a pernél pedig azt kell mérlegelni, hogy ért-e bennünket akkora kár, amiért megéri a követelt összeg 3 százalékát az eljárás illetékeként befizetni.

Össze kell fogni!

Internetes fórumokon többször feltűnnek a többeket megkárosító kontárok, akik rendre ugyanazokat a meséket adják elő a gyanútlan áldozatoknak.

Őket kisebb-nagyobb közösségek nyugodtan feketelistára te­hetik, ezzel is figyelmeztetve egymást, ahogyan azokat a szakem­bereket is érdemes összegyűjteni, aki­ket bátor szívvel ajánlanánk má­soknak is. Sokan viszont arra es­küsznek, hogy a családok fogja­nak össze, és végezzenek el mindent maguk, akár a saját kárukra is, hiszen nincs olyan, amit ne le­hetne megtanulni az internetnek hála. Egy másik jó tanács, szin­tén a fórumokról: ha már meg szeretnénk bízni valakit mun­kával, amiért fizetünk, legalább nézzünk utána a vállalkozónak vagy cégnek. 

Ide forduljon segítségért!

Valamennyi megyében és a fővárosban működnek békéltető testületek, hogy a jogvitákat bírósági eljáráson kívül elrendezzék. Tanácsot adnak a fogyasztók és vállalkozások számára az őket megillető jogokról, kötelezettségekről, elérhetőségükről érdemes a helyi önkormányzatoknál is érdeklődni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163850_auto_resized.jpg
origo.hu

Nemcsak finomabb, de egészségesebb is a kovászos kenyér

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164478_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító: II. Erzsébet királynő megtagadta Harry herceg utolsó kívánságát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164562_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162450_auto_resized.png
metropol.hu

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714127111
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros