Nem sütötte el a pisztolyát? Beismerő vallomást tett a kórházban a túszejtő Károly

Átszállították a tököli rabkórházba azt a 35 éves férfit, aki túszt ejtve szökött meg bírósági tárgyalásáról múlt pénteken – tudta meg a Bors. Már vallomást tett.

Átszállították a tököli rabkórházba azt a 35 éves férfit, aki túszt ejtve szökött meg bírósági tárgyalásáról múlt pénteken – tudta meg a Bors. Már vallomást tett.

Sz. Károlyt életveszélyes sérülésekkel szállították az Országos Baleseti Intézetbe, miután több lövés eltalálta menekülés közben. A túszejtő szökevényt vasárnap keltették fel az altatásból, jelenleg pedig már stabil állapotban lábadozik Tökölön.

Kimeríti a fél Btk.-t

A korábban bankrablással is próbálkozó kőbányai férfi azután kezdett ámokfutásba, hogy a bíróság újabb 1 év 1 hónapra ítélte rongálás miatt. A vakmerő fogoly akkor vette el a rá vigyázó őr fegyverét, amikor levették a bilincset a kezéről. A 35 percig tartó hajsza során kis túlzással a fél büntetőtörvénykönyvet kimerítette.

Sz. Károly rengeteg bűncselekményt valósított meg 35 perces ámokfutása során © Végh István

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya összesen nyolc bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg Sz. Károlyt. A BRFK Borsnak küldött levele szerint ezek között a büntetés-végrehajtási felügyelő sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, súlyos testi sértés kísérlete, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés, fogolyszökés, fegyveresen elkövetett személyi szabadság megsértése, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény, közúti veszélyeztetés, valamint fegyveresen elkövetett garázdaság szerepel. Hozzátették: a férfit a rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, beismerő vallomást tett. A gyanúsításban nem szerepel az emberölés kísérlete, így egyelőre kétséges, hogy menekülés közben a férfi elsütötte-e a pisztolyát.

A XV. kerületben lőtték le a rendőrök a férfit

Elemzik a kamerafelvételeket

Nem csak a rendőrség foglalkozik az üggyel: a hivatalos személyek ellen elkövetett bűncselekmények vizsgálata az ügyészség hatásköre.

– A rendőröket ért, hivatalos személy elleni fegyveres erőszak miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytat nyomozást – mondta a Borsnak dr. Kovács Katalin a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője. Információink szerint a kamerafelvételek és egyéb bizonyítékok feldolgozása után következhet a gyanúsítás a részükről is.

Életveszélyes állapotban vitték kórházba, ahol megmentették, már vallomást is tett

Érdeklődésünkre a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya közölte, hogy a túszejtés idején a tárgyalóteremben jelen lévő bírói tanács tagjai hétfőn visszatértek dolgozni a törvényszékre. A biztonsági szolgálat tagja – akit a fegyveres rab túszul ejtett – jelenleg egyhetes szabadságát tölti, de jövő héten ő is újra munkába áll. Hozzátették: egyikük sem igényel pszichológusi segítséget, illetve rehabilitációt.

Furcsa jelenet a bíróságon

A múlt pénteki események fényében érdekes jelenet játszódott le hétfőn a Pécsi Járásbíróságon. A vádlott tavaly márciusban rálőtt három pakolóőrre Pécsen. A Ba­ranya megyei hírportál szerint vezetőszáron, csuklóján bilinccsel kí­sérték a tárgyalóterembe az őrök. A bíró megkérdezte tőlük, hogy – „a fővárosi fogolyszökés után” – leveszik-e a férfiról a bilincset. Hozzátette: akkor az őrök vállalják a felelősséget, ha a vádlott távozna a teremből. Erre inkább rajtahagyták.