Naponta 186 tárgy fertőzheti meg gyermekét

Egy gyerek átlagosan 186 tárgyat érint meg egy nap alatt, és a kutatásokból kiderült, a tárgyak könnyen közvetíthetik a koronavírust. A járvány ideje alatt még nagyobb a szülők felelőssége.
Egy gyerek átlagosan 186 tárgyat érint meg egy nap alatt, és a kutatásokból kiderült, a tárgyak könnyen közvetíthetik a koronavírust. A járvány ideje alatt még nagyobb a szülők felelőssége.

A kézmosás világnapja alkalmából a brit Lifebuoy szappanmárka készített egy felvételt, melyen egy kislány látható azokkal a tárgyakkal, melyeket egy nap alatt megérint. A márka célja, hogy szemléltesse, miért fontos, hogy a gyerekek rendszeresen mossanak ke­zet, különösen most, a járvány idején.

Kedvez az idő a vírusoknak

Most, hogy beköszöntött a hideg és a csapadékos idő, a gyerekek egyre könnyebben betegszenek meg, főleg, ha a szülő nem figyel oda a kézhigiéniára és a gyereke környezetére. A tárgyak szennyes kézzel érintése nemcsak a gyerekre nézve kockázatos, hanem a család többi tagjára is. A mostani időjárási körülmények táptalajt nyújtanak a vírusoknak, és akár hetekig is életképesek maradhatnak a sima felületeken.

© Shutterstock

– A gyerekeknél kiemelten fontos a kézmosás szerepe, de a kézhigiénia betartása nem várható el tőlük – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus.

– Ezekben a vészterhes időkben még nagyobb a szülők felelőssége. A legfontosabb talán az, hogy ha a gyerek hazamegy az iskolából, óvodából, első dolga legyen az alapos kézmosás, hiszen így biztosan nem tud vírust kenni a játékaira.

Gyakran kell tisztítani a ruháit és a játékait

Fontos, hogy a gyerek ruháit minél sûrûbben mossuk ki, azokat a tárgyakat pedig, amiket magával hord a közösségbe, töröljük át egy fertőtlenítőkendővel. Ha olyan tárgyat kell megfognia, amit nem lehet könnyen lefertőtleníteni – például az iskolatáskát –, akkor ezek használata után mosson alaposan kezet – magyarázta a virológus, aki szerint nem árt, ha a szülő néha áttörli a gyerek használati tárgyait egy mosogatószeres szivaccsal.

© Shutterstock

Betegen jobb egy légtérben

– Ha a gyerek be­teg, jobb inkább egy légtérben tartani, hogy minél kevésbé hordja szét a vírust a lakásban. Ilyenkor a ruhái mellett az ágyneműit, állatkáit gyakrabban kell ki­mosni, sűrűn kell szellőztetni, és látogatót szigorúan tilos fogadni.

© Shutterstock

– Ha elmúlt a betegség, érdemes minden tárgyat lefertőtleníteni a szobájában, hiszen ugyan saját ma­gát nem tudja velük visszafertőzni, de a család többi tagját gond nélkül megfertőzheti – zárta a szakember, aki hangsúlyozta, hogy akár egy érintéssel is milliónyi vírus kerülhet egy tárgyra, ami egy le­gyengült szervezet számára életveszélyes is le­het. A gyermekekkel szembeni óvatosság nemcsak az ő érdeküket szolgálja, hanem a család többi tagjáét is.