Müller Cecília: Nem tudjuk megállítani a járványt, de lassíthatjuk

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hétvégén jelentősen emelkedett világszerte a fertőzésszám, és ez alól sajnos Magyarország sem kivétel, így itthon is meredeken emelkedő szakaszban van jelenleg a koronavírus-járvány második hulláma.Nincs lehetőség a pandémia terjedésének teljes megakadályozása ezen a ponton, viszont a lassításban, mérséklésben nagy a felelősségünk. Az első hullám alatt ez már sikerült, nem mindegy, hogy mekkora teher nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre

– folytatta.

Müller Cecília közölte, jelenleg tizenegy, 14 év alatti gyermeket ápolnak kórházban, akik az alapbetegségük miatt egyfajta megfigyelés céljából vannak benn, egyikük sincs lélegeztetőgépen. Az is kiderült, hogy volt Magyarországon több olyan eset is, hogy valaki másodszor is megfertőződött koronavírussal.

Tünetekkel, betegként jelentkeztek ismételten. A vírus által kiváltott immunválasz a szervezetben bonyolult folyamat, az új koronavírus esetén látszik az, hogy különböző szervezeteknél különböző immunválasz alakul ki

– mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint körülbelül hat hónapot tekinthetünk védettségi időtartamnak a betegség esetén.

Arra az újságírói kérdésre, hogy lehet-e ismét az utcán kötelező a maszkviselés, Müller Cecília a következő választ adta:

– Az operatív törzs figyelemmel kíséri a járványügyi változásokat, trendeket. Európában most nagyfokú emelkedésnek vagyunk tanúi, ami Magyarországon is leképeződik.

Jelenleg is javasoljuk szabadtéren a maszk viselését, mindenütt, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható be, ilyen például a piac.

A jelenlegi szabályok szigorú betartása jelen pillanatban elegendő, de azokat nagyon komolyan kell venni – tájékoztatott.

9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors