Aktuális

Mindig felébred az éjszaka közepén? Ezekkel a módszerekkel tud könnyedén visszaaludni

Bors

Létrehozva: 2021.03.03.

Próbálja ki mindegyiket, valamelyik biztosan be fog jönni.

Forrás: Pexels

A 21. század emberének talán legnagyobb problémája az állandó kialvatlanság, vagy éppen az, hogy nem tud igazán mélyen és jóízűen aludni. Nagyon sokan pedig azzal küzdenek, hogy ha idő előtt felébredenek, akkor egyszerűen képtelen már érdemben visszaaludni és valós ébredésig tartó idő már csak forgolódással és szenvedéssel telik.

A jelenség neve egyébként nem álmatlanság, az éjszaka felriadást, majd vissza nem alvást az orvostudomány alvás-ébrenlét zavarnak nevezi, és tud is rá néhány olyan praktikát, amivel sikerrel vehetjük fel ellene a harcot.

1. Ne foglalkozzon az idővel!

Sokan azért riadnak fel éjjel álmukból, mert éppen egy aznapi teendő vagy bármilyen jövőbeli történés miatt szoronganak. Az csak olaj a tűzre, ha ebben a szorongásos állapotban egyfolytában az órát nézzük és így csak rontjuk az esélyeinket a visszaalvásra. A telefont tegyük szépen le, és ha van ébresztő- vagy egyéb óránk, akkor azt fordítsuk úgy, hogy ne lássuk, mert az idő miatti stressz a legbiztosabb módja annak, hogy tönkretegyünk egy kellemes éjszakai alvást.

2. Felejtse el a mobilt!

Sokunknak rutinná vált a lefekvés előtt még céltalanul böngészgetni a közösségi oldalakat, pedig a telefon által sugárzott kék fény gátolja a melatonin nevű hormon termelését, ami éppen a megfelelő alvásciklusért felelős. A telefont lefekvés előtt nagyjából egy órával már hanyagoljuk, de ha mégsem bírjuk ki nélküle, akkor legalább vegyük le a fényerőt és állítsuk be a kékfényszűrőt.

3. Lazítson!

Nyilvánvaló tanácsnak tűnik, de sokkal nehezebb betartani, mint gondolnánk. Számos gyakorlat végezhető a test ellazítására, ami növeli az alvás esélyét, például mélylégző gyakorlatok, a visszafelé számlálás vagy izomlazító trükkök. Higgyék el, nem egyszerű feladat küzdeni a testünkkel, ami éppen felkelt, miközben az agyunkkal együtt pontosan tudja, hogy pihennie és relaxálnia kellene.

4. Keljen fel és járjon!

Nagyon sok alvásterapueta szerint ha húsz perc alatt sem sikerül egy éjjeli ébredés után visszaaludnunk, akkor bizony fel kell kelnünk, és el kell hagynunk a hálószobát, miközben valami olyan dolgot kezdünk el csinálni, ami megnyugtat. Legyen az egy keresztrejtvény, könyvolvasás vagy rádióhallgatás, a lényeg az, hogy segítsen az ellazulásban. Egyes szakértők azt javasolják, hogy szándékosan olyan tevékenységet válasszunk, amit unalmasnak tartunk, mivel akkor kisebb az esélye annak, hogy agyunkat stimuláljuk. De a kulcs az, hogy mindezt ne a hálószobában tegyük, mert az ágyban maradva teljesen összezavarjuk az ágyat az alvással összekapcsoló agyunkat.

5. Alkohol nuku!

Akár egyetlen pohár alkohol elfogyasztása is jelentősen rontja a pihentető alvás esélyeit. Bár az alkohol nyugtató hatású és lassítja az agyi aktivitást, valójában éppen ellentétes érzést kelt az emberben, miután elaludt és a benne lévő vegyületek stimuláló hatásúak. Ha lefekvés előtt nem sokkal túl sok alkoholt iszunk, nagyjából négy órába telik, mire rendes lebontja a szervezetünk, ez pedig képes tönkretenni az alvásunkat és felébreszteni minket.

(via)

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai