Aktuális

Speciális mentők segítettek a gigaharcsa visszaengedésében

Hu-Zo

Létrehozva: 2021.04.16.

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Csikós Zoltán akkora harcsát fogott, hogy speciális mentők segítettek a visszaengedésében, de sajnos nem jártak sikerrel.

Forrás: Jankulár Zsolt

Az egész ország felkapta a fejét Csikós Zoltán hatalmas harcsájára, melyet a Hármas-Körösből fogott ki a napokban. A 78 kilós, 213 centis ragadozó akkora volt, hogy a rutinos horgász egyedül nem tudta már kiemelni a csónakból, hogy visszaengedje, ezért segítséget kért a közelben gyakorlatozó speciális mentőktől. Bár mindent megtettek, hogy szabadon engedjék az állatot, a küzdelem annyira megviselte, hogy nem élte túl.

Különleges csali

– Együtt szoktunk horgászni Zolival, aznap kuttyogatós módszerrel egy mélyebb folyókanyarban próbálkozott – mesélte a Borsnak a szerencsés pecás barátja, Nedró György, aki látta a hatalmas halat.

– Tizenöt szál giliszta volt a horgon és hozzá egy új csalit is tesztelt, amit én adtam neki. Nem voltam vele, de egyszer csak csörgött a telefonom. Mondta, hogy fogott egy nagy halat, legalább nyolcvan kilós, de nem tudja visszaengedni, segítsek neki. Azt hittem viccel, figyelmeztettem, hogy ne szórakozzon, majd leraktam a telefont.

A barát azért gondolta tréfának a gigaharcsát, mert tudta, Zoli irigykedik csalija iránt, amivel már 13,70 kilós bajszost is fogott, ám azt nem árulta el lapunknak, pontosan milyen csodacsemegéről van szó.

– Zoli tavaly összesen három 10 kiló körüli harcsát fogott. Most viszont SMS-ben küldött egy fényképet. Mikor megláttam, nem hittem a szememnek, azonnal rohantam ki a folyópartra – fogalmazott a barát.

Fotó a csónakban

Egy ekkora harcsa csónakba emelése nem egyszerű. Egy speciális, kevlár kesztyű kell hozzá, hogy az éles fogai ne sértsék fel az ember kezét. Miután a fejét az alsó állkapcsánál fogva beteszik a hajóba, annak súlya behúzza a testét a ladikba.


Ritkán emelünk csónakba ilyen nagy halat. Csak akkor, ha fotózkodni szeretnénk, de egy ilyen kapitális példánnyal mindenki szeretne. Ilyenkor kötünk a szájába egy ponyvát, és úgy húzzuk el a kikötőig. Ott megmérjük és a fotózás után visszaengedjük – mondta György, aki azt is elárulta, hogy zajlik ez. – Ilyenkor valaki kesztyűvel fogja a hal pofáját, és húzzuk a csónakkal, hogy járja át a víz a kopoltyúját. Most is hosszú perceken át próbálkoztak, de sajnos nem akart elmenni, elpusztult.

Hazavitte a horgász

A hal ilyenkor azt illeti meg, aki kifogta, ám limitálva van ez elvihető kopoltyúsok mennyisége.

– Az itteni horgászegyesületnél úgy van, hogy az éves engedély kiváltása után 100 kiló halat lehet hazavinni. Ha ezt a határt túllépjük, akkor még egyszer kiválthatjuk területi jegyünket. Ha ezzel is megfogtuk a maximális mennyiséget, akkor abban az évben már nem vihetünk haza halat. Zoli most így járt – tette hozzá György, aki kiemelte: egy ekkora harcsának nem minden része szín hús. – Csak a feje legalább 15 kilós, ezen kívül pedig nagyon zsíros. Körülbelül 20 kg-t fogyaszthatunk el belőle. De nemcsak ezért szoktuk visszaengedni, hanem tiszteletből is, hiszen több évtizede él a folyóban, ráadásul olyan élményt nyújt egy ilyen állat fárasztása, hogy a többi horgásznak is meg kell adnunk a lehetőséget.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191040_auto_resized.jpg
origo.hu

Tüntetés Debrecenben: Anyák napján tüntetget Magyar Péter - itt vannak a részletek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27807_resized.jpg?avcount=1714987214
origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192610_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Itt az újabb „elszigetelt eset”, ezúttal châteauroux-i módra – statisztikákkal fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185958_auto_resized.jpg
ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192466_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Dárdai Pál 30 milliót követel, Berlinben 121 érvet hoztak fel ellene és mellette

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27808_resized.jpg?avcount=1714987214
origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191430_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika