Meggyőzte a Parlamentet a kétgyermekes anyuka

Megnyerte élete legnagyobb harcát Halász Pálma. A kétgyermekes anya hét éve küzd azért, hogy a családon belüli erőszakot hivatalból üldözendő, önálló büntetőjogi tényállássá minősítsék. Tegnap a Parlament 336 szavazattal, tíz tartózkodás mellett elfogadta Pálma százezer aláírással megtámogatott népi kezdeményezését
Megnyerte élete legnagyobb harcát Halász Pálma. A kétgyermekes anya hét éve küzd azért, hogy a családon belüli erőszakot hivatalból üldözendő, önálló büntetőjogi tényállássá minősítsék. Tegnap a Parlament 336 szavazattal, tíz tartózkodás mellett elfogadta Pálma százezer aláírással megtámogatott népi kezdeményezését

Amikor arról kérdeztük Halász Pálmát, hogy ő személyesen is érintett- e a családon belüli erőszak témakörében, az asszony sejtelmesen hallgatott, majd annyit mondott: nem akar rágalmazásért a bíróságon kikötni. Az Élet-Érték Segítő Alapítvány elnöke 2005-ben figyelt fel egy ENSZ-dokumentumra, amelyben arra kérték a magyar kormányt, hogy tegye önálló törvényi tényállássá a családon belüli erőszakot. Pálma azóta személyes ügyének is tekinti a jogszabályok módosítását, 100 ezer támogató aláírást gyűjtött össze, s népi kezdeményezését tegnap siker koronázta, az Országgyűlés megszavazta.

Amíg nem folyik vér

– Hetente egy nő, havonta egy gyermek hal meg a családon belüli erőszak következményeként, a bántalmazások ezrek életét keserítik meg – mondta lapunknak tegnap Halász Pálma. – Az áldozatok gyakran nem mertek a rendőrséghez fordulni, mert a jelenlegi jogszabályok az elkövetők dolgát könnyítik. Nehéz az erőszak bizonyítása, előfordulhat, hogy az erőszakot elszenvedő rágalmazóként köt ki a bíróságon. Másrészt a rendőrség is többször azzal hárítja az intézkedést, hogy amíg nem folyik vér, addig ők tehetetlenek. Az én mottóm az: a sajnálat kevés, tettekre van szükség. Ezért kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy a harcom végül nem bizonyult értelmetlennek.

Csökkenő halálozás

Tóth Veronika kommunikációs vezető annak a cégnek a munkatársa, amely segítette Halász Pálma aláírásgyűjtését. Szerinte a külföldi példák azt mutatják, hogy a párkapcsolati erőszakból bekövetkező halálozások száma drasztikusan csökken egy ilyen törvény bevezetésének hatására. Hazánkra vetítve ez azt jelenti, hogy az évi 72 partner által elkövetett gyilkosság 30–40 körülire csökkenne.

Varga meghátrált

– Talán az anyáknak vissza kellene térni a gyermekneveléshez és azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak – ezt mondta Varga István fideszes képviselő a múlt hétfőn a Parlamentben. A nyilatkozat óriási botrányt kavart, másnap spontán tüntetés volt a Kossuth téren, majd vasárnap is demonstráltak az Országház előtt. A kijelentést a Fidesz is elítélte, Rogán Antal frakcióvezető és Selmeczi Gabriella pártszóvivő közös közleményt adott ki erről. A párt korábbi álláspontját felülbírálva bejelentették, hogy támogatni fogják a népi kezdeményezést.

A tegnapi szavazás előtt értük utol Varga Istvánt, aki szintén úgy nyilatkozott: immár támogatja a javaslatot.

– Természetesen a frakcióval együtt megszavazom – mondta Varga, aki kérdésünkre, hogy nem fordult-e meg a fejében, hogy ezek után visszaadja mandátumát, kijelentette: esze ágában sincs lemondani.

Kivárnak a rendőrök

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak tegnap azt mondta: a rendőrség nem véleményezi a népi kezdeményezést, ők arra várnak, hogy a jogszabályváltozások hatályba lépjenek.

– Természetesen figyelemmel kísérjük a jogalkotást, és ha módosítják a szabályokat, akkor mi azoknak megfelelően fogunk eljárni – közölte Garamvölgyi.

A parlamentben 336 igen és tíz tartózkodás mellett szavazták meg a kezdeményezést. Csak KDNP-s képviselők tartózkodtak, köztük például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rubovszky György képviselő is. Utóbbi a Borsnak azt mondta: a „család” szó lejáratása ellen tiltakoztak a tartózkodással. A politikus szerint egy rendezett, keresztény családban ugyanis nem történik erőszak, csak az olyan kapcsolatokban, melyek „magukra húzták a család szó fogalmát”.

9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors