Aktuális

Már nem csak álom a saját otthon – milliókat spórolhatnak a gyermekes családok

Bors

Létrehozva: 2020.10.30.

Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának célja, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok ott várhassák, nevelhessék gyerekeiket. Bemutatjuk a bejelentett intézkedéseket.

Forrás: Dombóvári Tamás

Többgenerációs otthonok létrehozása

Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán.

Novák Katalin közölte: a kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege.

A miniszter gyakori élethelyzetnek nevezte, hogy egy családban a családi ház tetőterét be-építené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket.

- Ők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot

- két gyermek esetében 2,6 millió

- három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

Már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyereket, akkor 40 éves korukig. A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyerek esetén pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie. Nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak. Novák Katalin felhívta a figyelmet, hogy ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott csok-kölcsön is. Hozzáépítés esetén a bővítésre vonatkozó csokot lehet igényelni.

Otthonteremtési program

Az otthonfelújítási támogatást január 1-jétől lehet igényelni. A legalább egy gyermeket nevelő család otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele – igaz, nem is kizáró eleme –, hogy a család éljen a (csok) lehetőségével. Ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja neki a költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Novák hangsúlyozta, bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról. Ez a 2021. január elseje után megkezdett felújításokra vonatkozik majd.

Illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolnak új vagy használt ingatlant. Novák Katalin azt mondta, hogy ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent. A családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg.

Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük – emelte ki. Hozzátette: mivel a csokot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes. A kormány erre annyi pénzt biztosít, amennyire igény lesz. A programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős, mert az képes nagy érdeklődés esetén is a tömeges igények ki­elégítésére.

Januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel.

A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani – fűzte hozzá Novák Katalin. A program a nagy népszerűség miatt munkahelyeket is teremthet, előreláthatóan várni kell majd a jó szakemberekre, de emiatt senki nem esik el a támogatásról – emelte ki a miniszter.

Az 5 százalékos áfa visszaigényelhető

Januártól a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz. Ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol – ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet –, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie. Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor ez 6,5 millió forintos áfamegtakarítást jelenthet, egy 50 millió forintosnál pedig 11 milliót.

Novák Katalin bejelentette: azok, akik csokkal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól az 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót, ami biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

Nem kell kifizetni az 5 százalékos áfát

A csokot igénybe vevőknek az 5 százalékos áfát sem kell megfizetniük új otthonuk vásárlásakor. 2021. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok, kevesebbet kell majd fizetni az új otthonokért: csak 5 százalékos áfát az új építésű otthonok után a mostani 27 százalék helyett, a csokot igénybe vevő családok azonban még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik.

„Ez tehát annyit jelent, hogy a gyermeket vállalók, a gyermeket nevelők, akik csokot vesznek igénybe az otthonteremtéshez, végső soron egyáltalán nem kell, hogy áfát fizessenek az új építésű otthonok vásárlásakor”

– hangsúlyozta Novák Katalin.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159287_auto_resized.jpg
origo.hu

Megjöttek a számok: az Európai Unió rá van szorulva az oroszokra ebben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714051216
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714051216
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159561_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161869_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161483_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: újabb szomorú hírt kapott a királyi család, a hercegnőről van szó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra