Aktuális

Már egy éve harcolunk a járvány ellen, a második talán már nem megy rá

Bors

Létrehozva: 2021.03.04.

Tavaly március elején még abban reménykedtünk, hogy húsvét után már szabadon élhetünk. Egy év eltelt, és most ugyanezt reméljük… A koronavírus még mindig itt van, épp a 3. hullám indult útnak. Időközben a mutáns vírusok is megjelentek, súlyosabbak, veszélyesebbek, mint az eredeti. Mégis, már látszik a fény az alagút végén: folyamatosan érkezik a vakcina hazánkba, ami a szabad és korlátozások nélküli élet kulcsa. Az évforduló alkalmából most összeszedtük, mi minden történt velünk az elmúlt egy évben.

Március 4-én regisztrálták az első fertőzöttet Magyarországon

A koronavírus 2019. decemberében indult el Vuhanból. Európában 2020-ban regisztrálták az első betegeket, a legtöbb fertőzött eleinte Észak-Olaszországban volt. Ekkor már sejteni lehetett, hogy csak idő kérdése, míg a vírus nálunk is felüti a fejét. Mindez március 4-én, vagyis napra pontosan egy évvel ezelőtt be is következett, két iráni diáknak lett pozitív a tesztje. Hazánkban az első halálos áldozat egy 75 éves férfi volt, ő március 15-én hunyt el. Bár az Operatív törzs már 2020. januárjában megalakult, napi sajtótájékoztatóikat március 5-én indították el.

Bevezették a korlátozásokat

A veszélyhelyzetet március 11-én hirdették ki, amellyel különleges jogrend lépett életbe. Ahogy a világ legtöbb országában, úgy itthon is kijárási korlátozást vettek be, az iskolák átálltak a digitális oktatásra, a legtöbb cégnél pedig home office-t rendeltek el. Mindeközben a gazdaság jelentősen visszaesett, hirtelen tízezrek vesztették el a munkahelyüket, hónapokra teljesen leállt a sport- és kulturális élet. 

Fellángolt a vásárlási láz

Az első hullám alatt teljesen új kihívásokkal kellett megküzdenünk. Furcsa volt a bezártság és az, hogy alapvető élelmiszereket nem lehetett kapni a boltban, mivel sokan bepánikoltak és több hónapra elegendő wc papírt, lisztet, és élesztőt halmoztak fel. Az idősek védelme érdekében vásárlási idősávokat vezettek be, ugyanis már a járvány elején jól látszott, hogy a koronavírus rájuk nézve a legveszélyesebb. 

Elindult a küzdelem a maszkokért

Hirtelen a világ legkeresettebb áruja a maszk és a lélegeztetőgép lett. Folyamatosan érkeztek a repülőgépszállítmányok hazánkba, az első például Kínából, melynek a fedélzete 30 ezer védőruhát, 82 ezer maszkot és 86 db lélegeztetőgépet rejtett. Március végén megkezdték a maszkok gyártását a börtönökben, sokan pedig házilag is elkezdték varrni őket.

Önellátásba kezdtünk minden téren

2020. tavaszán rekordidő alatt építettek meg egy járványkórházat Kiskunhalason. Ezzel párhuzamosan több sátorkórház felállítását is megkezdték országszerte. Fertőtlenítőszerekből is hiány volt, ezért a MOL átállt ezek gyártására, első körben mintegy 110 ezer litert készítettek. 2020 áprilisában elkészült az első saját gyártású lélegeztetőgép prototípusa is.

Harc a gyógyszerekért

Az első betegek regisztrálása után gyógyszerek és terápiák után kellett keresni. Áprilisban megérkezett az első koronavírus elleni gyógyszer Kínából, a Favipiravir. Május közepén Japánból kaptunk egy Avigan nevű koronavírus elleni szert. Ezek a gyógyszerek mérföldkövek voltak a súlyosabb állapotú betegek gyógyításában. Október óta a Favipiravirt és a Remdesivirt már itthon gyártjuk. Emellett még szintén április végén a világon az elsők között készült el a magyar vérplazma-terápia, ami azóta mintegy 300 ember életét mentette meg.

Nyárra véget ért az első hullám

Az első, márciusban kezdődő hullám során az aktív esetek száma egészen május elejéig nőtt, meghaladta a 2000-et is, majd folyamatosan csökkenni kezdett. Június 16-án 113 nap után egy időre utoljára jelentkezett be élőben az Operatív Törzs. A védőmaszk használata kötelező maradt a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön. Kinyitottak a mozik, a színházak, és az uszodák, zárt helyeken lehetett rendezvényeket tartani 500 főig, a nagy fesztiválok azonban elmaradtak.

Ősszel megkezdődött a második hullám

2020. őszén megérkezett a járvány második hulláma. November elejétől ismét bezártak a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szállodák, illetve digitális oktatásra tértek át a közép- és felsőfokú oktatási intézmények. Este 8-tól reggel 5-ig kijárási korlátozást vezettek be, és kötelezővé tették a maszk viselését zárt helyeken és sok városban a szabadban is.

Karácsonykor elindult az oltás

2020. karácsonyára megkaptuk az eddigi talán legértékesebb ajándékot: megérkezett a magyar kutató, Karikó Katalin által feltalált Pfizer/BionTech vakcina. Elsőként az egészségügyi dolgozókat kezdték el beoltani. 2021. februárban az idős emberek oltása is elkezdődött. Mostanra már 5 engedélyezett vakcina van hazánkban.

Beköszöntött a harmadik hullám

Idén februárban elindult a harmadik hullám, a számok ismét emelkedni kezdtek, amelynek a brit és a dél-afrikai mutáns vírus az oka. Az járványgörbe felfele ívelő szakasza miatt azonban ismét meghosszabbították a veszélyhelyzetet, a korlátozó intézkedéseket pedig március 15-ig fenntartják.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152764_auto_resized.jpg
origo.hu

Telegdy-Kapás Boglárka teljesen összeomlott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713935410
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154925_auto_resized.jpg
life.hu

Elnyílt a tulipán? Így gondozd tovább, hogy jövőre is gyönyörű virágot hozzon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156706_auto_resized.jpg
vg.hu

Kipattant a buborék, óriási bukó az üdítőpiacon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713935410
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713935410
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713935410
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3tolaPf9y2DgA3F6T88NbB2V56RzGKfQtmxxELoDx5k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2YWQ4OWExMTUxNDQwZTQ5ZGY1ZWRiMzZhZTQ2ZTlh.jpg
Baleset

Hátborzongató baleset történt az éjszaka: kettészakadt egy Mercedes Szegeden - Fotó!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket