Aktuális

Lángot okádtunk az ország legdurvább csiliszószától

Reim Károly

Létrehozva: 2019.08.18.

Magyarország egyik legmenőbb csilifarmján jártunk, ami a csípős ízek kedvelőinek az igazi mennyországot jelenti. Volt szerencsénk betekinteni a termesztésbe és egy szósz elkészítésébe, sőt a szerző arra is vállalkozott, hogy megkóstolja hazánk egyik legdurvább csilijét.

A Fejér megyei Seregélyesen igazi csiliközpont kezd kialakulni, amelyet az erős ízekért rajongóknak kötelező feltenniük a gasztrotérképükre. A Vasárnapi Bors is meghívást kapott a farmra, ahol bevezettek minket a különböző csilipaprikák rejtelmeibe.

A világ legerősebbje

Ahogy beléptünk a seregélyesi farm kapuján, máris érezni lehetett a különleges, erőteljes illatot. A Chilicum ve­zetője, Petrohay György fogadott minket, majd elkalauzolt a „világába”. A telek hátsó része felé haladva egy óriási, patikai precizitással művelt ültetvény tárult a szemünk elé, ahol nem túlzás: szinte embermagasságú növényeket találtunk, amelyek roskadoznak a különböző színű – zöld, sárga, piros –, és természetesen méregerős csiliktől.

– A fóliasátor alatt és szabad földön összesen 19 fajta csi­lit termesztünk, a világ legerősebbjeit. 2016 decemberében találtuk ki, hogy szeretnénk ez­zel foglalkozni. Az Egyesült Államokból rendeltük a magokat, tökéletesítettük az eljárási módszereket, de persze azóta is mindennap tanulunk és fejlődünk. Nem könnyű munka, mert a csilipaprikák rendkívül kényesek, fogékonyak a betegségekre – mondja a házigazda.

Sorról sorra végigvezet minket az ültetvényen, bemutatva a paprikákat, köztük a valaha volt legerősebbet, a Carolina reapert is. Szedet is velünk néhányat, hogy vigyük haza, mi pedig na­gyon vigyázunk, nehogy utána véletlenül is a szemünkbe nyúljunk.

Csiliszószt főztünk

A gazda attól sem riadt vissza, hogy bevezessen a kulisszák mögé, és megmutassa, hogyan készül a csiliszósz. Ez esetben nem egy brutálisan erős, hanem sokkal inkább egy édesebb, fűszeresebb, zselésebb szószról, a Noirról van szó, amely háromszoros világbajnok alkotás.

– A szószunk alapja egy Pinot noir bor, amit fű­szerekkel turbózunk fel, többek között va­níliával, szegfűszeggel. Ezt kö­vetően felfőzzük a Trinidad scorpion paprikával, ami rettentően erős, így nem is tartjuk benne sokáig, hiszen elvenné az ízét, az édes mivoltát – meséli, miközben tüsténkedik a minikonyhában. – Utána lehűtjük, zselatint teszünk hozzá, és mehet is az üvegcsékbe. Valójában egy csípős borzselét kapunk. Leginkább édességekhez, vad­ételekhez és sajttálakhoz tudom ajánlani, de szerintem palacsintába tekerve a legjobb – mondja büszkén.

Jöhet az Utolsó kenet

Természetesen nem engedett el minket anélkül, hogy meg ne kóstoljunk néhányat a szószai közül. Mindegyiket nagyon za­matosnak érezzük, ami jól passzolhat az ételekhez. Végezetül egy különlegesség, az Utolsó kenet kerül terítékre. Az erősségi, azaz a Scoville-skálán a maga nagyjából 2 millió 800 ezres értékével az első helyen áll, ennél jelenleg nincsen durvább csiliszósz Ma­gyaror­szágon, sőt nagyon a világon sem. Speciális eljáráson megy keresztül, így lesz igazán sokkoló.

Ha már ott voltunk, elhatároztam: vállalom a kockázatot, és megkóstolom ezt a brutális szószt. Csak egy fél mokkáskanálnyit ízleltem meg belőle, és az első másodpercekben nem is éreztem többet annál, mintha a klasszikus piros aranyat kóstolgatnám. Nem kellett azonban sokat várnom, és elkezdődött az igazi po­koljárás. Szavakkal leírhatatlan, mit éreztem: képtelen voltam megszólalni, könnyeztem, és az egész testem égett – mindez bő fél órán ke­resztül tartott. 

A csiliguru elárulta, ez a szósz egyeseknél már hányást és végtagzsibbadást is okozott, így mondhatni, egész jól bírtam. Azt azonban leszögezhetem, egy jó darabig nem szeretnék hasonló élményt átélni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089156_auto_resized.png
origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711661419
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075050_auto_resized.jpg
ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088677_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711661419
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17025426_auto_resized.jpg
astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711661419
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei