Kövér László megengedi a parlamenti piálást

Akár szavazás közben is ihatnak a képviselők, ugyanis Kövér László házelnök nem akarja ellenőrizni, kik isznak a Parlamentben. A Fidesz szerint az Országházba látogató diplomaták miatt nem lehet bevezetni a piatilalmat.
Akár szavazás közben is ihatnak a képviselők, ugyanis Kövér László házelnök nem akarja ellenőrizni, kik isznak a Parlamentben. A Fidesz szerint az Országházba látogató diplomaták miatt nem lehet bevezetni a piatilalmat.

Sokszor hibáznak politikusaink az Országgyűlésben: téves jogszabályt írnak, rossz gombot nyomnak szavazáskor vagy botrányosan viselkednek. Ittasan nehéz jól dönteni. A honatyák mégis bármikor megjelenhetnek részegen a munkahelyükön. Sőt, a parlamenti büfében folytathatják a vedelést. Ezt semmi sem tiltja, pedig sok szellemi foglalkozás esetén (orvos, tanár, légiirányító stb.) jogszabályi előírás a józanság.

A drog rossz, a pia jó

A Bors kérdésére Kövér László házelnök közölte: nem akarja ellenőrizni a képviselők alkoholfogyasztását. Döntését nem indokolta, pedig az országgyűlési munka zavarásáért már sok pénzbüntetést osztott ki. Igaz, piás honatyát még egyszer sem dorgált meg.

A Fidesz szerint értelmetlen az alkoholfogyasztás és -árusítás tiltása, mert az Országházban tartott diplomáciai eseményeken „természetes dolog az alkohol felszolgálása”. A párt támogatta a politikusok kötelező drogtesztjét, ezért megkérdeztük: mi a bajuk az alkoholszondával? „Az alkoholt többek között az különbözteti meg a drogoktól, hogy a drogfogyasztás törvényileg tiltott” – válaszolták. Pedig Rogán Antal frakcióvezető éppen a drogteszt támogatásának bejelentésekor fújt meg egy alkoholszondát nyilvánosan, elsőként.

Titkos mérő a zsebben

A szondázást a Demokratikus Koalíció sem támogatja. A párt szerint csak akkor kell szondáztatni, ha a képviselő ittasnak látszik. Az MSZP válaszában meg sem említette a szondázást. Szerintük „kérdéses”, hogy betartható-e az ittasság házszabályi tiltása. Az LMP szerint is „nehezen kivitelezhető” az ellenőrzés. Novák Előd (Jobbik) szondát hord magánál, amivel „kísérleti méréseket” végezne. Úgy tudjuk, amióta a kisgazdák kikerültek az Országgyűlésből, alig látni ittas képviselőt.

Utoljára a Jobbik állította azt a KDNP-s Pálffy Istvánról, hogy ittasan szólalt fel egy ülésen. Pálffy ezt máig tagadja.

Napi 12 üveg bor fogy

A töményt szeretik, a sört nem kérik a magyar képviselők a Parlamentben. Napi tizenkét üveg bor fogy. Főként az idősebbek rendelnek belőle. A rutinos ivók azonban a frakciók irodáin tolják magukba a szeszt, vagy az V. kerület valamelyik exkluzív kávéházában isznak. Így nem buknak le.