Koronavírus – Már csak maszkban lehet a lelátókon ülni

Gyorsul a koronavírus-járvány terjedése az egész világban, de főként Európában. A járvány féken tartásához újabb szigorú szabályok bevezetésére volt szükség.
Gyorsul a koronavírus-járvány terjedése az egész világban, de főként Európában. A járvány féken tartásához újabb szigorú szabályok bevezetésére volt szükség.

A szakemberek szerint a járvány megfékezésében kiemelkedő szerepe van a maszkviselésnek, így a törvényalkotók tovább szigorították az ezzel kapcsolatos szabályokat. Tegnap óta kötelező a maszkviselés nemcsak a zárt terekben, hanem a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint.

Néhány fontos kivétel

Péntektől újabb szigorú szabályokat vezettek be, mivel Magyarország jelenleg a koronavírus-járvány felfutó szakaszában van. A kormányrendelet szerint a sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűléseken maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken a maszkviselés alól kivételt képeznek a sportolók, az edzők, a mérkőzésvezető, a versenybíró és a segítői, nekik nem kell maszkot viselniük. A gyűlésen felszólaló szintén mentességet kap, és maszk nélkül mondhatja el felszólalását. Abban az esetben, ha valaki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem tesz eleget kötelezettségének, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszínen.

Péntektől léptek életbe az új, szigorúbb szabályok. A sza­­badtéri gyüléseken is csak maszkban lehet részt venni © Shutterstock

Eredményes a védekezés

A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére – nyilatkozta pénteken az országos tiszti­főorvos a közmédiának.

Müller Cecília úgy fogalmazott, a járvány második hullámának nagyon aktív szakasza figyelhető meg Európában, valamint az egész világon, ami alól Magyarország sem kivétel. A kockázati csoportokba tartozó betegeknél már középsúlyos esetekben is javasolják a kórházi kezelést, bizonyos alapbetegségek esetén ugyanis akár óráról órára romolhat a fertőzöttek egészségi állapota.

Korábban a szakember elmondta: Ma­gyarországon az adatok szerint a második hullámban is eredményes védekezést folytatunk.

Müller Cecília © MTI

Szabadtéren is hasznos

Dr. Rusvai Miklós virológus szerint a védekezés szempontjából ez egy igen fontos lépés.

A maszkok viselése nemcsak zárt tér­ben, hanem szabadtéren is rendkívül hatásos. Ezzel az intézkedéssel még inkább gátat lehet szabni a fertőzés terjedésének – magyarázta dr. Rusvai.

A maszknak nagy előnye, hogy megszűri a levegőt, és nemcsak a koronavírussal szemben nyújt védelmet, hanem az összes többi légúti fertőzéssel szemben is. Nem véletlen, hogy a statisztikák szerint az idei évben jelentősen csökkent az egyéb légúti fertőzések száma – mutatott rá a virológus.

Természetes, hogy sportrendezvényeken és gyűléseken is lehet a tömegben akár tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes fertőzött. Ha ilyen esetben is maszk van az illetőn, azzal megvédi a rendezvény többi tagját. Ha mindenki viseli a maszkot, a fertőzés átadásának esélye még kisebb – zárta a virológus.

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors