Komfort nélküli házba kényszerült Görbe Nóra

Autóhitelét nyolc éve nyögi, az új otthonára felvett kölcsönt végtörlesztette: Görbe Nóra lakása odalett, meleg víz nélkül kezdenek új életet.
Autóhitelét nyolc éve nyögi, az új otthonára felvett kölcsönt végtörlesztette: Görbe Nóra lakása odalett, meleg víz nélkül kezdenek új életet.

– Idegileg totál kikészültem – ismerte el a Borsnak Görbe Nóra, aki a napokban autóhitele miatt írta ki magából kétségbeesését a Facebookon.

A Bors megkeresésére már higgadtan elevenítette fel a múltat, ami a családjuk jelenét és a jövőjét is komolyan befolyásolja.

– Két hitelt vettünk fel, 2007-ben és 2008-ban. Egy szabad felhasználású és egy autókölcsönt. Persze mindkettőt svájci frank alapon – kezdte a színésznő. – Az előbbiből szerettük volna leendő otthonunkat felújítani, de a válság mindent meghiúsított. Hiába fizettük a megemelt törlesztőket, a tartozás csak nőtt. Csak végtörlesztéssel tudtunk kiszállni a lakásból, de az odalett. Az autó nyolc éve van meg, ötvenezer helyett ma már százat kell fizetnünk még két éven át.

Görbe Nóra és családja rá­adásul a költözést így sem kerülhette el, hiszen a hitelt erre a célra vették fel, így azonban – anyagilag szinte kisemmizve – egy felújításra váró épületbe kellett bebútorozniuk.

– Egy százéves kocsiszínben terveztük az életünket, amit felújítunk és otthonossá teszünk. Nagy kihívás volt ez számunkra, egy kreatív feladat. Most, hogy költöznünk kell, már tudjuk, a felújítás csak önerőből, kétkezi munkával valósulhat meg. Le sincs vakolva, meleg víz egyelőre nincs is benne. Néha, ha kisírtam a haragom a hitelekkel kapcsolatban, azt láttam, mások még nálunk is nagyobb bajban vannak. Százezrek problémája ez, és azt sem tartom kizártnak, hogy van ebben tudatosság a bankok részéről. Azt hallottam, külön oktatják, hogyan kelthetnek félelmet a fizetni képtelen ügyfelekben akár telefonon is. A hitelkárosultakat képviselő szervezetekben sem hiszek, a károsultaknak kellene az utcára menniük és némán, csendben felhívni a figyelmet arra, hogy valós megoldás kell a helyzetükre – magyarázta az elkeseredett színésznő, aki férjével a napokban kezdi meg új életét az évekkel ezelőtt megálmo­dott új, de ma még komfort nélküli otthonában.