Kiderült a titok: A nagymama receptje kell a legfinomabb kalácshoz

Kiderült a titok: A nagymama receptje kell a legfinomabb kalácshoz

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. december 19. 15:30
Nem hiányozhat az ünnepi menüből az édesség. Az persze, hogy kinél melyik karácsonyi süti kerül az asztalra, változó, de a legtöbb helyen megtalálható a hagyományos diós vagy mákos bejgli, ami készíthető a megszokott módon, de már azoknak sem kell lemondaniuk róla, akik fogyókúráznak. Készíthetünk mindenmentes zserbót, és igazi, édes karácsonyi fonott kalácsot is.
Bors

Schobert Norbi pikáns bejglit készít

A fitneszguru nem is titkolja, imádja az édességeket. Így náluk is kerül többfajta karácsonyi sütemény az ünnepi asztalra.

Mindenki eszik a családban az ünnepek alatt édességet, Rékával mindketten szeretünk sütni

– mesélte Schobert Norbi. – Én már kicsit továbbfejlesztettem a hagyományos bejglireceptet, mert szeretem a pikáns ételeket. Sokáig kísérleteztem, míg kifejlesztet­tem a mostani kedvencemet, ami igazi ínyencség és inzulinrezisztensek, cukrosok és fogyókúrázók is büntetlenül ehetik, mert 75 százalékkal csökkentett szén­hidráttartalmú.

Rumos, mazsolás, sárgabarackos, diós bejgli

Az Update kelesztett pizzagolyó tésztát ahogy van, zacskóstól kitesszük a konyhaasztalra kiengedni, és az megkel benne. Utána vékonyra nyújtjuk, rákenjük a kis eritrittel összekevert diót és egy üveg Up­date baracklekvárt. Ráterítjük az előtte fél napig színtiszta rumban áztatott mazsolát. Ezután óvatosan feltekerjük, a végét behajtjuk, tojássárgával megkenjük, jó alaposan megszurkáljuk villával, és 180 fokon 30-40 percig sütjük, amíg szép színe nem lesz. Aki egyszer kipróbálta, az biztosan rákattan, mennyei az íze.

Családi titka van a kalácsnak

Gyermekkorom meghatározó élményei közé tartoztak a karácsonyok édesanyám szüleinél. Nagymamám napokig sürgött-forgott a konyhában naphosszat, míg nagypapám a dekorációért volt felelős. S bár nagyszüleim már nem élnek, mamám rám hagyta a foszlós kalács titkát.

Mesésen omló fonott kalács jégcukorral

Egy deci langyos tejbe egy mokkáskanál cukrot keverek, belemorzsolom az élesztőt. Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitálom, hozzá­adom a maradék cukrot, a sót. A tojást kissé felverem. Nagyjából az 1/3-át félreteszem, és lefedve a jégre teszem. Amikor az élesztő felfutott, a lisztes keveréket elkezdem keverni, majd először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagolom hozzá, majd nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is. Alaposan kidagasztom.

Tiszta tálban, fátyolnyi liszttel beszórva egy órán át kelni hagyjuk. Nagyobb gombóccá formálom a tésztát, és konyharuhával megint letakarva 10-15 percet állni hagyom, majd három részre vágom. Mindegyikből 35-40 cm hosszú rudat sodrok, és lazán copfba fonom. A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetem letakarva. A félretett tojáshoz egy teáskanál hideg vizet adok, villával kissé felverem, és ecsettel szépen megkenem vele a kalácsot, majd vizslabarnára sütöm. 

Mindenmentes mennyei zserbó

De azokról se feledkezzünk meg, akik csak a mentes édességet ehetik meg. Tej-, tojás-, glutén-, élesztő-, cukormentes és IR-kompatibilis finomságot készíthetünk, Ádám Laura receptje.

Hozzávalók: * 225 g barna rizsliszt * 125 g kölesliszt * 100 g étkezési keményítő * 35 g útifűmaghéj * 100 g margarin, eritrit, só * 5,5 dl víz * 1,5 evőkanál citromlé, édesített dió * 30-40 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés: A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, majd robotgéppel vagy kézimixer spirál részével jól dolgozzuk ki. Hagyjuk pihenni körülbelül 15 percet. Amikor gyúrhatóvá vált a tészta, akkor rizslisztes nyújtódeszkán gyúrjuk még át egy kicsit a tésztát, majd 3 vagy 4 részre osztjuk. Rizslisztes nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát a tepsink méretére! Sütőpapírral béleljük ki a tepsinket! A kinyújtott tésztalapot beletesszük, rá a lekvár és a dió. Ezt addig folytassuk amíg el nem fogy a hozzávaló. Végül tésztalappal zárjuk a tetejét. Majd 180 °C-os sütőben körülbelül 30-40 perc alatt süssük meg. Ha kihűlt a zserbónk, akkor csokival borítjuk. Várjuk meg, amíg megdermed a csoki, ezután vágjuk fel!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.