Aktuális

Kiállnak a magyar tudósok a Sinopharm vakcina mellett – Kínából jön a fájdalomcsillapítók hatóanyaga is

Bors

Létrehozva: 2021.01.21.

Ha kínai, akkor olcsó és gagyi – ez van a magyar fejekben, noha a kínai vakcina se nem olcsó, se nem gagyi. A gyógyszeriparban jártas szakemberek szerint a kínai gyógyszeripar a világ élvonalában van, onnan érkezik számos gyógyszer hatóanyag, például a fájdalomcsillapítókban alkalmazott paracetamol. Fogalmunk sincs, mennyi kínai eredetű termékkel gyógyítjuk magunkat teljes bizalommal!

Ugyanúgy, mint minden más iparágban, a gyógyszeriparban is vannak bizonyos összetevők, alapanyagok, amelyeknek a gyártását kiszervezik. 

– Ez úgy néz ki, hogy Amerika vagy mondjuk Németország szerződést köt Kínával, átadja a technológiát és kiviszi Kínába a gyártást, mert olcsóbb. Így például a világszerte használt, generikus gyógyszeralapanyagok 80 százalékát Kínában és Indiában gyártják: a paracetamol 60-70, a penicillin 90 és az ibuprofén 95 százalékát - mondta Salát Gergely Kína-szakértő a Metropolnak.

A kínaiak gyakran nyugaton folytatnak orvosi tanulmányokat, majd hazaviszik a megszerzett tudást, egyes gyógyszergyárak teljes vezérkara külföldön tanult. A vakcinát gyártó Sinopharm pedig világszínvonalú cég.

– A kínai eredettől nem kell félni. Ha belenéznünk otthon a gyógyszeres dobozba, szinte biztosan találunk olyan gyógyszert, ami Kína nélkül nem jöhetett volna létre. Kínában olyan hipermodern gyógyszergyárak vannak, hogy egy nyugati ember is csak pislog – mondta egy gyógyszereket törzskönyvező szakember.
A Ripost Tóth Sándor virológust kérdezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által vizsgált kínai oltóanyagról.

– Bár első körben a Sinopharm vakcinát nem adták 60 éven felülieknek, időseknél sokkal ritkábban alakul ki allergiás reakció, mint a fiataloknál, így ettől kevésbé kell tartaniuk – vélekedett a virológus. - Az sem igaz, hogy a Sinopharm vakcina publikációjával gond lenne: a klinikai fázisokat a hírekkel ellentétben folyamatosan publikálták különböző rangos szaklapokban, például a Lancet-ben. Ez a szaklap már november 17-én írt a kínai vakcina I.-II. Fázisú klinikai kísérleteiről. Ha a magyar hatóságok rendben találják a vakcinát, bárki nyugodtan beoltathatja magát vele!

Mi van a Sinopharm vakciában?

• Elölt vírus – 120 éve ezzel a módszerrel készítik az oltóanyagokat.

• Dinátrium-hidrogénfoszfát: lúgos, szervetlen foszfátmolekula, egyfajta "só".

• Nátrium- dihidrogén- foszfát: a fentinek a savas "testvére". Ezzel a kettővel állítják be a vakcina megfelelő PH értékét, hogy az ne térjen el a szervezetünkétől.

• Alumínium- hidroxid: ez az anyag azért felel, hogy lassabb legyen az anyag felszívódása. Ennek lehet némi gyulladás a mellékhatása a beadás helyén, ilyenkor fordul elő enyhe bőrpír.

• Nátrium- klorid: azaz só. Ezek mind olyan vivőanyagok, amiket már évtizedek óta használnak a hasonló technológiával készülő vakcináknál.

Már tömegesen oltanak a kínai és az orosz vakcinával

A Sputnik V vakcinával Oroszországban eddig több mint másfél millió embert oltottak be. Január 18-án megkezdődött a tömeges oltás, több mint 1330 oltóponton.
Argentína már decemberben 300 ezer embernek a beoltásához elegendő orosz vakcinát kapott, amivel megkezdődött a lakosság oltása. Január 12-éig 70 ezer embert oltottak be, január 15-én pedig további 300 ezer vakcina érkezett az országba, a lakosság oltása folyamatos.

Mint arról a Ripost korábban beszámolt, már közel 20 millió ember kapta meg a kínai Sinopharm vakcinát. Kínában már több mint tízmillió embert oltottak be vele. Bahreinben 141.563 embert oltottak be, szinte mindenkit a Sinopharm vakcinával. Az Egyesült Arab Emírségekben eddig 1.200.000 adag Sinopharm vakcinát adtak be, a leggazdagabbak, köztük a sejk családja is ezt kapta. Szerbiába január 16-án érkezett 1 millió adag Sinopharm-vakcina, ott is megkezdték vele az oltást.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154126_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Oroszország válasza Lengyelország atomfenyegetésére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27376_resized.jpg?avcount=1713915612
origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155739_auto_resized.jpg
vg.hu

Felrobbant a kriptopiac a bitcoin felezését követően, Musk kedvence lett az igazán nagy nyertes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713915612
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153508_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713915612
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713915612
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi