Aktuális

Két, mellékhatásoktól mentes amerikai vakcina mellett egy angol is befuthat január elején hazánkba

Bors

Létrehozva: 2020.11.26.

A járványügyi adatokból egyértelműen látszik, hogy a koronavírust megtorpanásra kényszerítették az idehaza bevezetett szigorú intézkedések. A vakcina már látótávolságon belül van.

Magyarország kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az életet jelentő, koronavírus elleni oltóanyaghoz. Már zajlik idehaza a minap érkezett orosz oltóanyagminta átfogó vizsgálata, de a kormány más külföldi vakcinákról is tárgyalást folytat. Eddig Magyarország 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál: az oxfordi AstraZenecánál, az amerikai Janssen Pharmaceuticánál és a Pfizernél. Több vakcinának is lezajlott már a végső tesztelése, így három esetben csak az engedélyre vár a világ, hogy végre mindenki fellélegezhessen.

– A gyorsított eljárásnak hála két héten belül meglehet az engedélye mindkét amerikai vakcinának – kezdte a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus.

Mellékhatásoktól mentes készítmény

Ez a két vakcina azt a genetikai kódot tartalmazza, ami az immunválaszt kiváltó fehérjét kódolja.

– Ezt juttatják be az emberi sejtekbe, így a sejtek termelni kezdik ezt a fehérjét, vagyis az immunrendszer a koronavírus elleni ellenanyag gyártásába kezd.

A magyar gyakorlat világszínvonalú

A gyógyszerbiztonság tekintetében a magyar gyakorlat világszínvonalú. Az OGYÉI több mint 70 éve garantálja az euró- pai normarendszer betar- tását, és csak olyan vakci- na forgalomba hozatalát engedélyezi, amelyről a hatósághoz benyújtott dokumentumok és vizs- gálati eredmények alap- ján megállapítható, hogy garantáltan hatásos és garantáltan veszélytelen.

A tudományos dokumentációk alapján mindkét vakcina veszélytelen, és mellékhatásoktól mentes. Reményteljes a jövő, mert az Európai Unió mindkét típusú vakcinából jelentős mennyiséget kötött le – mondta el dr. Rusvai Miklós, aki szerint jövő év legelején beérkezik az oltóanyag, amit szét is osztanak, és megkezdődik a lakosság immunizálása.

Macerás a tárolása, de felkészültünk rá

– A Pfizer oltóanyag-szállítása és tárolása speciális körülményeket igényel. Mínusz 70 fokon kell szállítani és tárolni, illetve a felhasználás előtt csak néhány órával lehet kiolvasztani. Ma­gyarországnak azonban ehhez minden technikai feltétel adott. Bármelyik amerikai vakcinát ha­bozás nélkül beadatnám, illetve azokat is, amelyeket utolsó klinikai tesztjük során a hazai szakemberek biztonságosnak vallanak, vagyis hazai engedélyt kapnak – fűzte tovább a virológus.

– A két amerikai vakcina mellett az angol is befuthat már január elején, hiszen erről is tárgyal a kormány. Természetesen először a rizikócsoportokat fogják beoltani idehaza is, de azt gondolom, hogy folyamatos lesz a tömegtermelés ezekből az oltóanyagokból, így megfelelő mennyiségben elérhetőek lesznek – mutatott rá a virológus.

Elsőbbséget élvez az oltóanyag vizsgálata Az orosz oltóanyag már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben van. A Bors kérdésére az OGYÉI közölte: természetesen a vakcina engedélyeztetésének a folyamata és vizsgálata elsőbbséget élvez.

– Az orosz vakcina kapcsán elmondható, hogy az OGYÉI a megalapozott döntéshozatal előkészítése érdekében bekérte mindazon dokumentációkat, amelyek szükségesek a gyógyszer hatékonyságának és biztonságosságának alátámasztására. A szakértők – függetlenül attól, hogy mely országból érkezik a készítmény – a minőségi, biztonságossági és hatásossági követelményeknek való megfelelést vizsgálják. Az OGYÉI csak akkor engedélyezi a vakcina felhasználását, ha az mindenben megfelel a követelményeknek, és természetesen ezen engedélyezések prioritást élveznek az OGYÉI munkájában – áll a válaszban.

Használnak a szigorú korlátozások

– Amíg nincs vakcina, szükség van a szigorú intézkedésekre – mondta Rusvai.

– Mostanra jól látszik az adatokból, hogy a szigorú korlátozások bevezetése megtorpanásra késztette a járványt. Csökkent, vagy stagnál a halottak, a lélegeztetőgépre kötöttek, és az aktív fertőzöttek száma is. A szennyvíz­adatok is egyre nagyobb bizakodásra adnak okot. Azt gondolom, a második hullám csúcspontján, vagy már azon is túlvagyunk, innentől, ha továbbra is betartjuk a szigorú szabályokat, csak javulhat a helyzet – magyarázta.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142549_auto_resized.jpg
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27206_resized.jpg?avcount=1713511511
origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141579_auto_resized.png
metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140117_auto_resized.jpg
ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27205_resized.jpg?avcount=1713511511
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143072_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713511511
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713511511
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143071_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Pótolhatatlan űrt hagyott az életünkben” – 4 éves kislány hunyt el az esti horrorbalesetben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143250_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/AJBybZq_kkFjUfUJ90wiJ12QbCpIi6bRV2wuUdnjZcw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxOGZlY2EyMjVmNjQ2YWRiNjQ1NmZlYTQ4NjI3ZDYy.jpg
Tragédia

Most jött: halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült