Kémkedésre használható az ovisok mobilja

Babamobil segítségével hallgatta le egy elvált apa felesége beszélgetéseit. Bár az óvodásoknak szánt készülék erre is alkalmas, azért még nem minősül kémszerkezetnek.
Babamobil segítségével hallgatta le egy elvált apa felesége beszélgetéseit. Bár az óvodásoknak szánt készülék erre is alkalmas, azért még nem minősül kémszerkezetnek.
ELEKTRONIKUS - PÓRÁZ Egy kis rossz indulattal akár a család legtitkosabb beszélgetéseit is le lehet hallgatni a Picifonnal, amit az apró gyerekek számára fejlesztettek.

– Ezen a kis mobilon összesen négy előre beprogramozott számot lehet egy-egy gomb megnyomásával azonnal kapcsolni – mutatja a készüléket Borbélyi Zsolt értékesítési menedzser, a készülék importőre.

– Az is meghatározható, hogy bárki, vagy csak egy szűk kör hívhassa a készüléket. Építettek bele egy helymeghatározó funkciót, ami arra szolgál, hogy ha egy meghatározott személy SMS-üzenetet küld rá, a készülék válaszban megadja a gyermek aktuális tartózkodási helyét – ecseteli Zsolt. Legnagyobb meglepetésükre azonban a telefon egyik képessége miatt igazságügyi szakértő kereste meg őket. A szerkezetben van egy olyan funkció, hogy ha a szülő küld egy SMS-t a Picifonra, a készülékben bekapcsol a mikrofon, anélkül, hogy ennek bármilyen látható külső jele lenne. Egy válófélben levő apuka vett a gyermekének egy ilyen mobilt, és úgy programozta be, hogy ezt a funkciót csak ő tudja elérni, és a babamobil segítségével lehallgatta felesége otthoni beszélgetéseit.

– Abban azért megegyeztünk, hogy ennek ellenére a készülék nem kémszerkezet – tájékoztatott az importőr. Máté István Zsolt igazságügyi informatikai szakértő nem tartja etikusnak a történteket.

– A telefon ilyetén alkalmazása csak minden érintett fél tudtával engedhető meg, vagyis a mamát értesíteni kellett volna, hogy a készülék be van kapcsolva. Én nem vennék ilyet. A gyerek legyen mindig ellenőrzött környezetben, és ne a technikával figyeltessük. Az adatvédelmi biztos irodája szerint egyenesen jogellenes a babamobil lehallgatása.
– A készülék jogellenesen működött lehallgatási céllal – fogalmaztak. – A sértettnek jogában áll akár feljelentést is tenni.

Huszti Zoltán

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors