Kamillateával védje a palántáit!

A háztáji kertészkedők is tudják, hogy a gondosan elültetett palánta szára elvékonyodik, bebarnul, majd lassan elpusztul. Erre tökéletes megoldás lehet a kamillatea. Bálint gazda szerint a palántadőlés oka a mikroszkopikus méretű talajlakó gombák.

Fertőtlenítő hatása miatt a növényeknek is remek szer a kamillatea © iStock (képünk illusztráció)

Ezek akkor szaporodnak el, ha a föld nem levegőzik rendesen, tömött és nedves a talaj, és savanyú kémhatású. A megelőzés a legfontosabb, amit megtehetünk különböző vegyszerekkel vagy egyszerűen csak kamillateával. Ha elültettük a palántákat, akkor főzzünk egy gyenge teát, majd hagyjuk kihűl­ni!

Tegyük a folyadékot egy szórófejes flakonba, majd heti 2-3 alkalommal permetez­zük be a földet a teával! A kamilla nagyon jó természetes gombaölő szer, ezért megakadályozza, hogy a földben elszaporodjanak azok a kórokozók, amelyek kipusztítják a veteményesünket. Ha biztosra akarunk menni, akkor a magokat is áztassuk be a teába 1-2 órára, mielőtt elvetnénk, így biztosan sterilen dugjuk majd a földbe.

Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors