Kamerával figyelték a szavazókat: szétverték az aktivisták buszát Nyírpilisen

Botrányba fulladt a múlt vasárnapi népszavazás Nyírpilisen. A feldühödött tömeg szétvert egy autót, amelyből választási csalásra gyanakvó aktivisták kamerázták a szavazókört.
Botrányba fulladt a múlt vasárnapi népszavazás Nyírpilisen. A feldühödött tömeg szétvert egy autót, amelyből választási csalásra gyanakvó aktivisták kamerázták a szavazókört.

Meghalsz! – ezt írták annak a mikrobusznak az ablakára, amelynek szélvédőjét és lámpáit is betörték ismeretlenek vasárnap éjszaka a Szabolcs megyei Nyírpilisen. Mindez azután történt, hogy a polgármesteri hivatalban lévő szavazókörben lezárták a népszavazást, amely egyébként – az országos átlaghoz képest – példás eredményt hozott: a 900 fős, főként romák lakta faluban a választók 58,2 százaléka szavazott, 10 ember kivételével mindenki a nemre ikszelt.

Megyei aktivisták azt sejtették, hogy a szavazás napján sokkal több résztvevőt fognak lejelenteni, mint amennyien valójában szavaztak. A megjelent választók utólagos megszámlálása céljából a hivatal előtt parkolt egy autó, amelyben egy kamera figyelte a szavazókört.

A tömeg közepén álló alakban vélték felismerni a polgármestert. Beri Róbert cáfolta, hogy a rongálás idején a helyszínen volt

A Bors birtokába jutott felvételen látható, amint az urnazárás után több helyi lakos, köztük Beri Róbert polgármester is vizslatni kezdi az ismeretlen kocsit, és még a rendőröket is kihívják. A rendőrök távozása után egy fiatal férfi felkap a földről egy követ, majd az autóhoz hajítja. Ezután egy legalább százfős tömeg gyűlik össze a kocsi közelében, és ők is hajigálni kezdik azt.

Az események elfajulását csak a rendőrök megjelenése szakítja félbe. Telefonon értük utol Beri Ró­bert polgármestert, aki állítja: nem volt jelen a rongálás idején és nem hergelte a tömeget. Szerinte azért dühödtek fel a helyiek, mert egyrészt a kamerázással megsértették a személyiségi jogaikat, másrészt féltek az ismeretlen autó miatt.

A kisbusz ablakát, lámpáit törték be

Meghalsz! – firkálta valaki az összetört kisbusz oldalára

Beri felidézte, hogy a 2009-es romagyilkosságok elkövetői is jártak terep­szemlén Nyírpilisen. A polgármester szerint nem történt választási csalás, és nem szállították szervezetten a szavazókat.

– Azért mentek el ilyen sokan voksolni, mert a roma és az iszlám kultúra nem fér meg egymás mellett – tette hozzá Beri. A rendőrség a Borssal közölte: rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak, az ügynek nincs gyanúsítottja.

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors