Indulatokat gerjeszt az óvszerautomata a sulivécében

Egy gimis tini még ne szexeljen! – mondják a berzenkedők. Márpedig a tinik szexelnek a mai világban, inkább vigyázzunk rájuk! – érvelnek azok, akik pártolják az iskolai óvszerautomatát.

Egy gimis tini még ne szexeljen! – mondják a berzenkedők. Márpedig a tinik szexelnek a mai világban, inkább vigyázzunk rájuk! – érvelnek azok, akik pártolják az iskolai óvszerautomatát.

Követ dobott az állóvízbe az a magyar vállalkozás, amelyik középiskolákban helyez el óvszerautomatákat. Ahogy az borítékolható volt, az ötlet né­hány embernél kiverte a biztosítékot.

„Nem ez a megoldás! A szexforradalom már a gyerekeket is elérte. Miért nem arról beszélnek, hogy mindennek megvan az ideje, és van olyan, hogy önmegtartóztatás?” – elmélkedett például a neten egy hozzászóló. Egy másik vélemény szerint „egy tininek nem válik javára a szex­orientált magatartás”.

Ha tetszik, ha nem: manapság a tinik többsége nem marad meg a csóknál 18 éves koráig © AFP

– Az iskolában elhelyezett óvszerautomata nem azt jelenti, hogy az iskolában fognak szexelni a diákok – igyekezett hangsúlyozni Langmár Bettina ötletgazda. – A gyerekek egyre korábban érnek, és rengeteg inger éri őket. Az automaták lényege, hogy a diákok megfizethető áron jussanak óv­szerhez – magyarázta. Szerinte az óvszervásárló tanulók gyakran kénytelenek elviselni az idősebbek firtató-méregető pillantásait, ami kellemetlen nekik.

Követ dobott az állóvízbe © Facebook

– Természetesen nem az igazgatói iroda ajtaja mellé tesszük az automatákat, hanem a mosdóba. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a diákok igénylik ezt a szolgáltatást – összegzett Bettina, aki reméli, hogy két éven belül 10-15 százalékos csökkenést lehet elérni a fiatalok nem kívánt terhessége és a szexuális úton elkapott betegségek terén.

Remélem, hogy két éven belül 10-15 százalékos csökkenést lehet elérni a fiataloknál a nem kívánt terhesség és a szexuális úton elkapott betegségek terén – mondja Bettina, az ötletgazda © Facebook

Az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi adataiból kiderül, hogy 2015-ben a 15-19 éves korosztályban 34 szifiliszes, 195 tripperes és 86 klamídiás megbetegedést regisztráltak. A számok vi­szont csalókák!

– Ezek az adatok csak a jéghegy csúcsa, a betegségek 90 százaléka nincs je­lentve – mutatott rá dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász szakorvos. – Magyaror­szágon nincsenek iskolai szűrések szexuális úton terjedő megbetegedésekre, ráadásul csak a szifilisz­re, a klamídiára és a tripperre vonatkozó adatok elér­hetők. Pedig többféle be­tegség veszélyezteti ezt a korosztályt.