Aktuális

Így készíthet tökéletes kotyogós kávét

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2018.01.19.

Habár a kotyogó kávéfőzőt sokan szeretik egyszerű használata miatt, jó feketét azonban mégsem olyan könnyű vele készíteni. Hegedűs László a Paksi Kávé baristája lapunknak elmondta azokat a trükköket, amelyekkel isteni kávét készíthetünk otthon is.

Forrás: Thinkstock

Nem lesz keserű

Tévhit, miszerint a régi kotyogó kávéfőző csak keserű feketét tud készíteni. Ennek elkerülése érdekében fontos megválogatnunk az összevetőket, még a vizet is, hiszen az ital 98 százalékban folyadék. Legjobb, ha boltban vásárolt vízzel készítjük, és figyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb ásványi anyagot tartalmazza, így elkerülhetjük még a klór jelenlétét, amely elronthatja a reggeli feketénket.

Figyeljünk a pörkölésre

Legjobb, ha közepes pörkölésű kávét választunk, mivel ezen csak egy picit vagy egyáltalán nem érezhető a pörkölt íz, így a kávénk sem lesz keserű. Ha jól készítjük el, akkor akár cukor nélkül is fogyaszthatjuk, mivel jobban érezhetők a gyümölcsös jegyek. Ezzel szemben az olaszos, sötét pörkölésű kávéban már eleve benne van az égett íz, amelyre még rájön a főzés közbeni égetés, emiatt az íze keserű lesz, amit leginkább sok cukorral tudunk elnyomni. Figyeljük a csomagoláson található dátumokat is, mivel a kávé a pörköléstől számított 12 hétig őrzi meg igazán a minőségét, később a vá­kuum­csomagolás ellenére is csökken. Jó tudni azt is, hogy minél rosszabb minőségű a kávé, annál jobban meg kell pörkölni, ami azt jelenti, hogy az alacsony vagy közepes pörkölés jobb minőséget jelent.

Forró vizet a kotyogóba

Melyik kávét válasszam?

Robusta: kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica és olcsóbb is, viszont ebben a fajtában kevesebb az illóolaj és az aromatikus anyag, így ízében is más.

Arabica: értékesebb kávé, kevesebb kof­feintartalommal, viszont több illóolajjal. Aromatikus anyagokat is tartalmaz, finom, ízletes feketét készíthetünk belőle. Mivel előállítása drágább, ezért a boltokban is magasabb áron juthatunk hozzá.

Sokan hideg vizet öntenek a tartályba, mondván: úgyis felforr. Hegedűs László a Paksi Kávé baristája azonban elmondta, hogy a legjobb, ha forrásban lévő vizet öntünk a kotyogóba, mivel így gyorsabban megfő a kávé, ezzel kevesebb időt adunk annak, hogy leégjen, vagyis keserű legyen. Emellett fontos még, hogy soha ne nyomkodjuk le a kávét, mivel a víz így nem tud utat törni magának a szemek között, amihez még az is hozzájárul, hogy a kávé víz hatására megdagad, így még jobban elzárja az utat. Elég, ha púposan rakjuk az őrleményt, majd összeszereljük kotyogót. Akkor jó, ha egyenletesen folyik le a kávé, nem köpköd. Ha már a háromnegyede lefőtt, nyugodtan levehetjük a tűzről, mivel a folyamat már így is lezajlik.

Kártevőktől függ a koffeintartalom

A kávécserje vagy -fa több helyen megél, s ez a koffeintartalmat is befolyásolja. Minél magasabban él a növény (arabica), annál kevesebb a kártevő, így kevesebb koffeint is termel ezek elűzésére. Ezzel szemben, ha egy cserje vagy fa (robusta) alacsonyabb területen él, ahol több kártevője él, akkor több koffeint termel a védekezés miatt.

Néha baristának érzem magam

A kávé fantasztikus ital, de számomra inkább élvezeti cikk – mondta Orosz Barbara műsorvezető. – Szeretek a barátokkal meginni egy finom eszpresszót minden nélkül. Részt vettem egy képzésen is, és az ott tanultakat otthon szoktam hasznosítani, amikor látogatók jönnek hozzám. Bárhová megyek a világban, mindig nyitott vagyok kávéügyben, és a nagymamám kotyogós kávéját is szívesen fogyasztom. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139894_auto_resized.jpg
origo.hu

A világ legjobb focistájának totális csődje és egy nagyképű 11-es végezte ki a Manchester Cityt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27198_resized.jpg?avcount=1713500710
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141669_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Örömhír: 43 évesen bekopogtatott a gólya sokak kedvenc énekesnőjéhez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142395_auto_resized.jpg
vg.hu

Kétmilliárdból újul meg a Hévíz-Balaton repülőtér

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141496_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713500710
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135104_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713500710
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713500710
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139583_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze