Aktuális

Hoodia az új fogyidili

S. D., N.ZS:

Létrehozva: 2012.07.24.

Fűt-fát megesznek a fogyni vágyók, csak hogy megszabaduljanak felesleges kilóiktól. A manapság itthon is egyre divatosabb Hoodiát egyre többen próbálják beszerezni az internetről, nem tudván: ez tiltott. A szer komoly bajt is okozhat.

Egyre többször találkoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai olyan, a Távol-Keleten feladott csomaggal, amelyekben hoodiatartalmú áru van. A hoodia gordonii védett növény, amelyből táplálékkiegészítőket készítenek, és azt kínálják étvágycsökkentőként.

– A hoodia gordonii a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény hatálya alá tartozik. Engedély nélküli behozatala az országba jogellenes – szögezték le megkeresésünkre az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szakemberei. A Dél-Afrikában és Namíbiában őshonos növényből kivont hatóanyaggal, a P57-tel számos étrend-kiegészítő pirulát reklámoznak, de klinikai vizsgálatok még soha nem bizonyították be, hogy hatásos lenne.

– A hatásairól nem állnak rendelkezésünkre megbízható tudományos adatok. Nincsenek olyan, elhízott emberekkel végzett klinikai vizsgálati eredmények, amelyek bizonyítanák, hogy a hoodia valóban rendelkezik testtömegcsökken­tő hatással. Így az ezzel az ígérettel árusított termék megtéveszti a fogyasztót, amivel további jogszabályokat is megsértenek – jelentették ki az OÉTI-nél.

A szakemberek arra figyelmeztettek: csak a megfelelő engedélyezési eljáráson átesett, legálisan kapható kapszulákkal próbálkozzunk, csakis szoros orvosi felügyelet mellett. Ugyanis a kétes eredetű hoodiakészítmények komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

"Én a hoodiával két-három hónap alatt tizennégy kilót fogytam. Nagyon durván keveset ettem, felvitte a pulzusomat, de nem voltam többé éhes és ingerlékeny, ha nem jutottam kajához. Volt olyan, hogy két banánt ettem egy nap, semmi mást. Volt, hogy egy natúr joghurttal elvoltam egész nap, de nagyon legyengültem. Akkor hagytam abba a hoodia szedését, amikor vesegörcssel kórházba kerültem” – írta le egy fórumozó az élményeit a neten. 

– Aki engedély nélkül hoz be Magyarországra ilyen növényt, az a büntető törvénykönyv szerint akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. A NAV csak idén hatvanhárom esetben, több mint tízezer dobozban körülbelül háromszáztízezer darab hoodiatartalmú kapszulát foglalt le – tudtuk meg Suller Attilától, a NAV vám- és jövedéki szóvivőjétől. De ennél is nagyobb baj, ha a küldemény célba ér, mert komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Rohadthús-szaga van

A hoodia gordonii egy kaktuszra hasonlító meténgféle, amely a dél-afrikai és a namíbiai száraz és meleg éghajlat alatt érzi jól magát. Virágainak olyan szaga van, mint a rothadó húsnak, ezért főként a legyekre számíthat a virágja beporzásához. A legenda szerint a bennszülöttek vadászat idején arra használták, hogy hosszabb ideig elnyomják éhségérzetüket. Manapság a testépítők kezdték alkalmazni, később divatba jött a fogyókúrázók körében, mások viszont botanikai ritkaságként tekintenek rá. Alkalmazása kockázatos, hiszen szaporázza a szívverést, növeli a vérnyomást, igénybe veszi a szívet.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166619_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161123_auto_resized.jpg
life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166528_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714168817
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164113_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714168817
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714168817
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714168817
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai