Hétköznapi hősök - lebénult kisfiúnak segítenek a vagány motorosok

A zord külső hatalmas szerető szívet rejt: mások megsegítésére és a közösség építésére tettek ígéretet a Turul Népe Tatabányai Motorosok tagjai.

A zord külső hatalmas szerető szívet rejt: mások megsegítésére és a közösség építésére tettek ígéretet a Turul Népe Tatabányai Motorosok tagjai.

A motorosokról mindenféle sztereotípia alakult már ki az emberekben: vedelnek, mint a gödények, mindig a bajt keresik, de valójában ezeket a bélyegeket részben a filmipar aggatta az egyébként érző lelkű kerekezőkre, akik csak szeretnek motorozni.

– Már nem vagyunk fiatalok, nem leljük örömünket a korsók emelgetésében, de egy célt mégiscsak kellett találnunk, és mi a jótékonykodást választottuk – mondta a Vasárnapi Borsnak Esztergályos Zsolt, a Turul Népe Tatabányai Motorosok közösségének egyik tagja.

Esztergályos Zsolt és unokaöccse, aki szintén nagy rocker hírében áll

A fiúk 2007-ben álltak össze először, és azóta minden évben megszervezik a Turul Népe Dzsembori elnevezésű rendezvényt, amin támogatói jegy vásárlásával lehet segíteni a kiválasztott rászoruló személyt, családot. Idén a 12 éves Tilli Martinnak segítettek, aki egy autóbalesetben sérült meg.

A Turul Népe Tatabányai Motorosok tagjai az egyik motorosfelvonuláson. Kis képen Martin

A fiút 2015-ben elütötte egy autó, miközben át szeretett volna menni az úttesten. A szerencsétlen gyerek az ütközés erejétől nyolc hétre kómába esett. Édesanyja szerint fia akaraterejének köszönhetően nem csak felkelt a kómából, de már járni és beszélni tanul. Martin érti, ami körülötte történik, és bár lassan, de érthetően beszél. Édesanyja hiszi, hogy a terápiák és fia csodálatra méltó ereje segítségével felnőttkorára teljes éle­tet tud majd élni. Martin és szülei szívbemarkoló története mellett a motorosok sem mehettek el szó nélkül. Egyértelmű volt számukra, hogy segíteni szeretnének.

Aputest éves naptárral gyűjtöttek adományokat a rászorulóknak két éve. Nagy keletje volt

– Hála a lelkes motorosoknak és azoknak, akik bár nem két keréken érkeztek, de megvették a támogatói jegyet, hat számjegyű összeg gyűlt össze – mesélte Pongrácz József, a motorosközösség alapítója.

A dzsemborin kívül számos kisebb rendezvényük is van a fiúknak. Rendszeresen gyűjtenek nehéz körülmények között élő embereknek: ünnepekkor például csokit és játékot visznek a tatabányai gyermekotthonban élő fiataloknak. De más szervezetek kezdeményezéseihez is szívesen csatlakoznak, mert boldoggá teszi őket, hogy segíthetnek.