Aktuális

Használtautó-vásárlás: hallgasson a megérzéseire!

Bors

Létrehozva: 2019.11.17.

A használtautók adás-vétele sokszorosan meghaladja az újautós eladásokat. Az autó kiválasztása nem ördöngősség, de odafigyelést igényel.

Használtautó-vásárlásánál jóval körültekintőbben kell eljárni, mint amikor egy új autót rendel meg.

Az internet segíthet a felkészülésben: megismerheti az adott típus gyengéit vagy kiderítheti, milyen kérdéseket kell feltenni az eladónak. Egy magánszemélytől való vásárlásnál érdemes kérdezősködni az autó előéletéről, szervizmúltjáról. Sajnos ma egy szervizkönyv önmagában nem jelent bizonyosságot.

A vásárlásra szánjon időt, nem ötperces folyamat ellenőrizni az autót! A legegyszerűbb, ha egy szakműhelybe viszi közösen az eladóval, és kér állapotfelmérést. Intő jel lehet, ha az eladó kitér az ilyen jellegű kérése elől.

Ha szerviz helyett magunknak kell megvizsgálni az autót, először egy alapos szemrevételezésre van szükség közelről és távolról is. Távolról jobban látszódnak az elemek közti színeltérések, egy utólag fényezett sárvédő vagy ajtó elüt a környezetétől. A karosszéria, a szélvédő (kőfelverődések) átnézése után az utastér elhasználtságát vegye szemügyre! Nem jó, ha egy idősebb autónál a váltógomb, a pedálok nagyon újnak látszanak, akkor azokat az eladó nem véletlenül cserélte.

Az autó motorját indítsa be: figyelje az indításkor érkező hangokat, van-e koppanás vagy zakatolás. Járó motor mellett tesztelje a sebességváltót, mennyire veszi finoman a fokozatokat! A kuplungot is tesztelje: behúzott kéziféknél ellenőrizze a pedál fogáspontját, hol kezdi fojtani a motort a tengelykapcsoló! Automatáknál figyelje meg, hogy a fokozatba kapcsoláskor van-e rántás, illetve mennyire változik a motor for­dulatszáma, amikor sebességbe rakja a váltót. Az automata váltókra jellemző a „kúszás”, vagyis minden autó kicsit mozdulni kezd a fokozat kapcsolásakor, ez nem hiba.

Kérje meg az eladót, hogy menjenek egy tesztkört az autóval, lehetőség szerint úgy, hogy ön is vezesse a járművet! Az sem baj, ha kezdetben az eladó vezet, mert legalább megnézheti, hogyan bánt az autójával, de ragaszkodjon a próbaúthoz is. A tesztúton a rádiót kapcsolja ki, a tesztkör alatt jobb, ha az autó által kiadott hangokra, zajokra figyel. Egy tesztkör alatt érdemes egy-két csatornafedelet „véletlenül” eltalálni, hogy a futóműből érkező hangokat hallhas­sa, a féket is próbálja meg gyengébben és erősebben egyaránt, érez-e valamerre való elhúzást, illetve a pedál mennyire mélyen fog, adott esetben pumpálásra felkeményedik-e, mert ez nem jó jel. Forgalommentes környezetben végezzen az autóval kígyózó mozgást: ezzel megfigyelheti a kormány holtjátékát és a kormányműből érkező kattogást is.

Lekérhető adatok

Az ingyenes jármű szolgáltatási platformon a Belügyminisztérium (BM) egyesítette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási ada­tait. 2019 januártól rendszám alapján megtudhatóak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, valamint elérhetőek az eredetiségvizsgálaton, műszaki vizsgán készült fényképek is. Érdemes minden vizsgálat képeit is átnézni.

A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül. A tulajdonos személyes adatai azonban továbbra sem lesznek hozzáférhetőek. A rendszert az Ügyfélkapun keresztül bárki mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert már használhatják az autósok.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144653_auto_resized.png
metropol.hu

Körtvélyessy felfedte Tordy Géza halálának okát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142083_auto_resized.png
metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27218_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713545411
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot