Aktuális

Halak ürülékétől lesz egészségesebb a saláta - forradalmi újítás a növénytermesztésben

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.11.20.

A növénytermesztésről az embernek sok minden eszébe jut, de a halak biztosan nem. Pedig létezik egy eljárás, ahol a növények a halak ürülékéből veszik fel a tápanyagot, ami által erőteljes növekedésűek lesznek, semmilyen műtrágya nincs a rendszerben.

Aquapónia – ez a neve annak a termesztési és tenyésztési módszernek, amiben a zöldségek és fűszernövények termesztése mellett halakkal is foglalkoznak. Az eljárás helytakarékos, nem kell óriási területeket beültetni, ám ennél fontosabb, hogy az itt nevelt növények egészségesebbek lesznek. A folyamat teljesen vegyszermentes, zárt területen könnyebb és átláthatóbb a termesztés, és ez a jövő alternatív mezőgazdasági módszere lehet itthon is.

Nitrogénben gazdag ürülék

Az eljárás során a növényeket nem földbe ültetik be – így nem is onnan veszik a tápanyagokat –, hanem egy hallal teli medencével kombinált rendszerbe.

Ennél az eljárásnál a vizes közeget kombináljuk laza ültetős közeggel, ami általában agyaggolyó vagy granulátum, hiszen ezen könnyen átfolyik a víz – magyarázza a Borsnak Koltai Tamás biológus.

– A tápanyagot a halak ürüléke adja. A növények ebben a rendszerben polcokon vannak elhelyezve, alattuk a tartály, amiben a halak úszkálnak. Ez a tartály lehet több száz vagy több ezer literes is. Az akvárium fölött van akár öt-hat polcos rendszer is. A medence vizét szivattyú keringeti minden egyes polcra. Ez egy viszonylag lassú rendszer. A szivattyú a vizet visszakeringeti a halakhoz, amelyek a vízbe ürítenek és így tovább – mondja a szakember.

Zárt és sötét helyen is jó

És hogy mennyire gazdag tápanyagban a halak ürüléke? Már azzal is lehet szabályozni, az ember milyen tápot ad nekik. Nagyon fontos a nitrogén és foszfor jelenléte, ezekben az anyagokban pedig a halak ürüléke gazdag.

Mivel a növényeknek szükségük van fényre is a fotoszintézis miatt, mesterséges fényt kell nekik biztosítani a zárt terekben.

A második polc alján van az első világítás, hisz ez világítja meg az első polcot. Ezek a led-lámpák jellemzően csupán pár tíz centire vannak a növényektől. Vannak olyan, kifejezetten termesztő lámpák is, amiknek a spektruma a természetes napfényt modellezi.

Ezekkel a körülményekkel, sötét és zárt helyen is működik a rendszer, hiszen a növények megkapják a kellő fénymennyiséget és a tápanyagot is – ad képet az eljárástól a biológus.

Lehet otthon bütykölt is

Ez az ötlet viszonylag modern, Magyarországon elsőnek Debrecenben készítettek ilyet.

– Csak pár évtizede alkalmazzák a világban , de vannak rá kísérletek. Épp a napokban keresett meg egy kollégám, hogy szeretnék szakmai segítségemet kérni egy beltéri termesztőrendszer elkészítéséhez. Lehet az egészet nagyon profi szinten is megépíteni, ám pár tízezer forintból otthon is felhúzható a rendszer – mondja a szakember, aki azért tartja izgalmas termesztési technológiának, mert a segítségével – salátanövények termesztése mellett – fehérjét is elő lehet állítani.

Néha gyéríteni kell a halállományt. Időnként nem árt kontrollálni az állományt, hiszen szaporodnak és kinőhetik az életterüket. Ha jól működnek a szűrőberendezések, az akvarisztikai eszközök, akkor nem szükséges más miatt belenyúlni – mondja a szakember.

Vegyszermentes saláták

Annak, hogy egyre több helyen kezdik alkalmazni a módszert, több oka is van. Ázsiában felismerték azt, hogy az iszonyatos népsűrűség miatt szükség lesz alternatív megoldásokra a mezőgazdaságban.

Nagy népsűrűségű országokban már rájöttek, hogyan lehet városi környezetben is hatékonyan élelmiszert termelni. Nagy előnye, hogy ebben az ellenőrzött közegben sokkal könnyebb észrevenni a kór­okozókat, kártevőket, így hát könnyebb rá időben reagálni.

A beavatkozás precízebb és környezetkímélőbb, ráadásul a hal ürülékével nőtt zöldség vegyszermentes lesz. Sokan bírálják, amiért az eljárás kevesebb természeti erőforrást vesz igénybe, de ez nem feltétlenül igaz, hiszen például megújuló energiákat is használnak áram előállításához, ami üzemelteti a szivattyúkat és a világítástechnikát – teszi hozzá Koltai Tamás.

Méternyi vastag úszókert

Londonban hajókonténereket alakítottak át erre a rendszerre. Helytakarékos mivel egymásra lehet pakolni a konténereket, így tetemes élelmiszer mennyiséget lehet előállítani. Több izgalmas eljárás is van, ilyen például a „flowing garden”, vagyis az úszó kertek, amit Dél-Kelet Ázsiában és Közép-Amerikában alkalmaznak leginkább. Egy olyan úszó réteget hoztak létre nádból és növényi törmelékből, ami akár egy méter vastag is lehet és úszik a vízen. A növényeket ebbe ültetik be, majd a gyökérhálózat átszövi az egész felületet, és a vízből veszi fel a tápanyagokat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144138_auto_resized.jpg
origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713570911
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141618_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144868_auto_resized.jpg
ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145198_auto_resized.jpg
vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713570911
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17131917_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713570911
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713570911
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145120_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól