Gulyás Gergely elárulta, hány koronavírus elleni vakcinát kaphat majd Magyarország

Ismét Kormányinfót tart Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás szerint a szerdai kormányülésen hosszasan tárgyaltak a járványhelyzetről és az volt a megállapításuk, hogy Európában mindenhol romlik a járványhelyzet, Magyarország sem kivétel. Mind a fertőzések, mind az elhunytak száma nő, ugyanakkor Magyarországon az átlagnál kedvezőbb az egymillió főre eső áldozatok száma.

A vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina, ezzel kapcsolatban különböző kutatások zajlanak, az EU ilyen fjlesztéseiben részt vesz Magyarország is. Legutóbb az AstraZenecával írt alá együttműködést az Unió.

Ha lesz vakcina, akkor Magyarország 6,5 millió oltóanyaghoz jut 13 milliárd forintért. Magyarország az elsők között fog oltóanyaghoz jutni, ha lesz – mondta a miniszter. Elmondta továbbá: arra kérték az operatív törzset, szakértők bevonásával vizsgálja meg az orosz és kínai vakcinákat, ha pedig ezek valós védettséget jelentenek a vírussal szemben, vásárolnak belőle.

Gulyás Gergely © MTI

Az influenza elleni oltásról Gulyás elmondta, 1,9 millió adag van készenlétben, ha kétszer nagyobb lesz az érdeklődés iránta, akkor lesz utánpótlás.

A Szép-kártya szabályokat meghosszabbítják fél évvel, vagyis a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás „zsebbe” 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható béren kívüli juttatásként.

A kormány szeretné, ha a belföldi turizmus nem állna meg. Senki ne menjen külföldre, különösen síelni nem

– emelte ki a Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy nincs terv arra nézve, hogy az őszi szünet után ismét digitális oktatás lenne. A kormány elkötelezett amellett, hogy az iskolák normálisan működjenek a 9 napos szünet után is.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, napról napra növekszik az elvégzett koronavírustesztek száma, és ahogyan a fertőzés terjed, úgy nő a tesztek száma is.

Folyamatosan vizsgáljuk a helyzetet, ha szükséges, akkor tudunk dönteni további szigorításokról. A véleményünk továbbra is az, hogy a jelenlegi szabályok minél szélesebb körű betartása megfelelő a járvány elleni védekezésben – mondja Gulyás.

Ha emberéleteket tudunk azzal megmenteni, akkor tovább fogunk szigorítani.

Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors