Aktuális

Fűmagvetés – Homok lazítja a kemény földet

Bors

Létrehozva: 2019.05.29.

Forrás: istock

Nem mondunk újat azzal, hogy az embereknek tele van a hócipőjük ezzel a csapadékos időjárással. Biztosan ön is várja már, hogy hét ágra süssön a nap, és beköszöntsön a meleg. Elnézve viszont a harmincnapos időjárás-előrejelzéseket, a június sem kecsegtet sok jóval. Ez azt jelenti, van még idő arra, hogy csodaszép pázsitot varázsoljunk a kertbe. Fűmagot tulajdonképpen tavasztól őszig bármikor lehet vetni, viszont vannak időszakok, amelyek erre a legalkalmasabbak. Ilyen a mostani is: tíz-tizennégy fokos éjszakák kellenek, és kánikulamentes hetek.

Horváth Péter tájépítész segített a Borsnak összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne a szomszéd kertje legyen a zöldebb!

Az éghajlathoz passzoljon a mag

Ha igazán jó minőségű és szép színű gyepet szeretne elérni, akkor mindenképp vegye figyelembe az éghajlatunkat! A csapadékosabb klímához illô magok, ha nem kapnak elég vizet, akkor nem fognak szépen kihajtani. A mediterrán keveréknek viszont nem gond, ha ritkábban öntözzük, mert jobban bírja a szárazságot, kisebb eséllyel fog kiszáradni –  tanácsolja Péter.

Egy kilogramm fűmagot már 1000 forintért is meg lehet vásárolni, de a minőségi termékek akár 25 ezer forintba is kerülhetnek. A csomagoláson mindig feltüntetik, hogy mekkora terület vethetô be vele. Egy kiló fűmag körülbelül 30-35 négyzetméterre elég. 

Trágyával még szebb lesz

Ha nincs füve, akkor egy-két dolgot meg kell tennie a vetés előtt. Először is a talajt érdemes kicsit átdolgozni, fellazítani mondjuk ásóval és kigyomlálni.

– Ha nagyon kemény  vagy agyagos a föld, akkor a legegyszerűbb, ha homokot szór rá, ezzel összevegyítve kicsit lazítja a szerkezetét és öntözéskor eljut a víz a gyökerekhez is. Sokan használnak homok helyett tőzeget erre a célra, én azt feleslegesnek tartom, a homok tökéletesen megfelel. Ezek után tehetünk rá friss marhatrágyát, ez a legjobb a földnek, mert nitrogént és egyéb ásványi anyagokat tartalmaz, de ha nem szeretnénk ezt használni, akkor a műtrágya is jó választás – mondja a szakember. Trágyázás után vesse el a magokat arra ügyelve, hogy egyenletesen jusson mindenhova. Óvatosan gereblyézze össze a trágyás talajjal úgy, hogy elfedje a szemeket a föld. 

Gyakori öntözés

Ahhoz, hogy egyenletes, egészséges füvet kapjon, naponta többször kell öntözni. A záporok megspórolnak nekünk némi vizet, de ha már látja, hogy kezd száradni a talaj, akkor utána kell öntözni.

A buktatók

- Egy helyre ne kerüljön túl sok műtrágya, mert kiégetheti a fűszálakat, elpusztulnak tőle.
- Ha vakondtúrást lát, akkor vessen be vakondriasztót, ami rezgéseket bocsát ki, ettôl pedig a védett állat nem tud tájékozódni, elmegy a kertből.
- A gyep optimális fejlődéséhez 20-35 centiméternyi termőréteg szükséges. Szerepe: raktározni a vizet és a tápanyagokat, ezért minél vékonyabb, annál gyorsabban szárad és merül ki, magyarán nagyobb lesz az ápolásigénye.

Szelektív gyomirtó az igazi gyilkos

Ha már van egy alappázsitja és fel szeretné frissíteni, mert mondjuk itt-ott hézagos, akkor vagy az egészet felszedi, kikapálja és elölről kezdi a vetési folyamatot, vagy szelektív gyomirtóval fújja le a füvet. Ez a szer azért nagyon hatásos, mert minden olyan növényt, ami nem fű, egyszerűen kiirt úgy, hogy magának a fűnek semmi baja nem lesz. Óvatosan kell bánni vele, mert ha véletlenül a pázsit melletti bokorra is jut, akkor azt is kipusztítja. Ezek után jöhet a gereblyézés, ezzel eltávolíthatja a felesleges gyomokat, majd ezután következhet a felülvetés. A trágya ebben az esetben is nagyon jól jön.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164476_auto_resized.jpg
origo.hu

Ez a legnagyobb gödör, amelyet ember valaha ásott a Földön - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162295_auto_resized.jpg
life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158422_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Olcsó kevert almás sütemény, ami egy óra alatt elkészül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714125910
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164478_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros