Aktuális

Fizetési móratórium a diákhitelre és a babaváróra is

Bors

Létrehozva: 2020.03.19.

A kormány szerint muszáj, hogy a Parlament meghosszabbítsa a vészhelyzetet, mert a járványban már 73-an fertőződtek meg. A bankok felkészültek Orbán Viktor bejelentésére. A móratórium körébe bekerült a babaváró és a diákhitel is.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 73-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma. A járvány a második szakaszához, a csoportos megbetegedések szakaszához ért, amikor közösségben, személyes érintkezéskor terjed a fertőzés. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint Magyarországon is bárhol jelen lehet a vírus, ezért nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, maradjon otthon, tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A hazánkban diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek közül 9 iráni, egy brit, egy kazah és 62 magyar állampolgár van – közölte. Karanténban 124 ember van, míg a mintavételek száma 2322. Eddig egy ember hunyt el koronavírus-fertőzésben. Hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból. Összesen hatan vannak súlyos állapotban, mindannyian a Dél-pesti Centrumkórház intenzív osztályán fekszenek – jelentette be a tisztifőorvos.

Hosszabbítani muszáj

Kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. A meglévő tíz akciócsoporton túl egy újabbat, úgynevezett önkéntes akciócsoportot állít fel a miniszterelnök. Gulyás szerint óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusos betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte.

Járőrök az utcákon

Péntek reggeltől katonák is járőröznek az utcákon. Ma reggel pedig megjelennek az érintett magyar vállalatoknál a honvédelmi irányító csoportok – mondta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor elmondta, néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, ahol a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Feladatuk, hogy a létfontosságú magyar vállalatok üzemelését, biztonságát elősegítsék. Ilyen az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektor.

Egy év múlva vakcina

A koronavírus izolációja ellenére is hosszú idő, legalább egy év szükséges a vakcina kifejlesztéséhez – mondta a vírus izoláció­ját végző kutatócsoport vezetője, Kiss Zoltán. Néhány kísérlet semmit sem ér, még nem tekinthető hatásosnak.

Nincs pánik

Az élelmiszerellátás Magyarországon biztonságos, zavartalan, és megfelelő mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésre – mondta Nagy István agrárminiszter.

Ezért semmi szükség nincs az élelmiszerek felhalmozására. A magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátására képes. A múlt szombaton háromszor annyit vásároltak az emberek, mint karácsonykor szoktak, ennek ellenére az ellátás zökkenőmentes volt.

Ezt a hirtelen jött nagy nyomást is képes volt kiállni az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a kereskedelem. Azt is elmondta, hogy a pánik hozza az élelmiszerek túlárazását, a piaci folyamatok ezt nem indokolják. A túlárazások ellen fellépnek.

A legfontosabb pénzügyi döntések:

1. A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, de ezt az időtartamot a kormány meghosszabbíthatja. Ez vonatkozik a hitel- és kölcsönszerződésre, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségekre. Az adós ezekben az esetekben haladékot kap, de ha képes rá, fizetheti tovább a tartozását.

2. Befagyasztott THM. A csütörtök után kötött szerződéseknél a teljes hiteldíj mutató (THM) nem haladhatja meg az 5,9 százalékot.

3. A bérleti szerződésekről. A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-ig nem lehet felmondani, a bérleti díj nem emelhető.

4. Az adófizetés könnyítéséről. A segítségre szoruló ágazatokban 2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn.

5. A hozzájárulásról. A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell hozzájárulást fizetniük.

6. A Diákhitelre és a babaváróra is vonatkozik a kormányfő által szerdán bejelentett törlesztési moratórium.

7. Diákhitelnél nem kell az idei év december 31-éig semmit törleszteni.

8. Babaváró esetében a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg, ez azt jelenti, hogy a babaváró esetében az idei éves törlesztendő összeget a hitelfelvevő családok „megnyerték”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166736_auto_resized.jpg
origo.hu

Új fejezet kezdődik az orosz-ukrán háborúban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166403_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161183_auto_resized.jpg
life.hu

Közfelháborodás kísérte Bridget Jonesként, övé a Golden Globe egyik legkínosabb pillanata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714165512
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714165512
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714165512
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714165512
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai