Aktuális

Filléres, de hatásos: hungarocellel védje a vízmérőjét fagy ellen!

Zs.V. , V. G.

Létrehozva: 2018.02.28.

<p>Nem lehet megnyitni a csapot, nincs víz. Szivárog a rendszer, aztán irreálisan megemelkedik a vízszámla. Ezek az elfagyott vízóra jelei is lehetnek, aminek cseréje alapból több tízezer forintra rúghat, amit a felhasználónak kell állnia. </p>

Forrás: MTI

Gondolta volna? A farkasordító hidegben a vízórát és a vízvezetékeket is óvni kell, különben mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A Vízművek szerint tavaly közel kétezer elfagyott mérőt jelentettek, amelyek cseréje összesen húszmillió forintba került. A szilánkokra tört üveg az óralapon, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a vízaknában csöpögő víz szinte biztosan a téli hidegben tönkrement vízmérőre utal. Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból. 

Figyeljen a fűtetlen lakrészre!

A hideg hatására eltört vezetékek jócskán megdobhatják a számlánkat a feleslegesen elfolyt vízzel. 

A víz négy Celsius-fok alatt elkezd tágulni, megnő a térfogata, míg a csöveknél ez pont fordítva van. A két anyag szinte tönkreteszi egymást. 

– Oda kell figyelnünk a csövek megfelelő téliesítésére, mivel a fagymentesítés mindig a tulajdonos dolga, emellett az elfolyt víz díját is a fogyasztónak kell kifizetnie – árulta el a Vízművek egyik ügyfélszolgálatos kollégája. 

De mégis hogyan vehetjük észre, ha baj van? A deres csövek és a fagyási nyomok az elzáró idomoknál is problémát jeleznek. A leggyakrabban a külső falon és a fűtetlen lakrészben fagynak el a vezetékek, így ezeken a he­lyeken a megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni. 

Életveszélyes a házi sufnituning 

Jánosi Béla vízszerelő elárulta: csőfagyás után, nulla fok környékén repedeznek a vezetékek, mikor kiengednek a jégdugók.

– Teljesen mindegy, hogy pincéről, lakásról vagy kertről beszélünk, soha ne kezdjék el otthon házilag elhárítani a hibát, mert komoly veszélyekkel járhat. Amikor különféle eszközökkel elkezdik melegíteni a csövet, s az valamelyest kezd felolvadni, szétspriccelhet a víz, és akár áram­ütést is okozhat. Hívjanak szakembert, ugyanis mi szép, óvatos, professzionális felszereléssel és kis méretű, kézi gázpalackkal dolgozunk – magyarázza a szakember, aki már most felkészült a hideg utáni rohamra. – Rengeteg ilyen esetet kezelünk. Múltkor hívtak egy helyre, ott például a pinceablak volt nyitva, a hideg léghuzat lefagyasztotta a csövet. Egy kiolvasztás perceken belül is megtörténhet, de tarthat órákon át is – mondta el a vízszerelő, aki negyven éve dolgozik a szakmában, így látott már mindent.

– Hallottam olyat például, hogy egy pincét majdnem felgyújtottak. Lámpabenzinnel öntötték végig az elfagyott vízvezetéket, de nem vették észre, csak amikor már égett a vezeték és világosság lett a pincében, hogy a fejük fölött, a boltívnél húzódik a gázvezeték, amit a lángok nyaldos­ni kezdtek. Kirohantak a há­ziak az udvarra, és kiabálni kezdtek a lakóknak, hogy mindenki azonnal gyújtsa be a gáztűzhelyét, és az összes égőt használják. A lakók lelkendezve mesélték, mindenhol klasszul ég a gázkészülék rózsája, mert lent a pincében a gázvezetékben megnövekedett a nyomás, amit így próbáltak lecsökkenteni, hogy elkerüljék a robbanást – hívja fel a figyelmet a szerelő a veszélyes helyzetekre. 

A vízaknát is fenyegeti az elfagyás

A fagyás a vaslappal fedett aknákat érinti a legjobban, amit megoldhatunk úgy, hogy a fedő aljára hungarocell-lapot rögzítünk, de akár a vízmérőt is leszigetelhetjük vele, hogy biztosra menjünk. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, mert benntartja a talajból felfelé áramló ke­vés hőt.

A pincékben lévő vízmérők megóvása érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hő­szigetelésükről külön is gon­doskodjunk!

Tipp

Spriccelő cső: Ha egy megrepedt cső kiolvad, mielőtt még megjavították volna, azonnal zárja el a főcsapot! A kiömlő víz felfogására helyezzen vödröket a törés helye alá, az összes többi csapot és a vízöblítős vécétartályt nyissa ki, hogy a padlástéri hidegvíztartály gyorsan kiürül­hessen.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714005311
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714005311
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159231_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714005311
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében