Figyelmeztetést adott ki az FBI - Lehallgathat a karácsonyra vett okostévé

Figyelmeztetést adott ki az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az okostévék miatt. Lehallgatnak, de még meg is zsarolhatnak minket ezeken az eszközökön keresztül. Hogyan lehet elkerülni mindezt?
Figyelmeztetést adott ki az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az okostévék miatt. Lehallgatnak, de még meg is zsarolhatnak minket ezeken az eszközökön keresztül. Hogyan lehet elkerülni mindezt?

A karácsonyi vásárlási láz kellős közepén tette közzé ismertetőjét az FBI az okos funkciókkal bíró televíziók használatában rejlő veszélyekre.

A mik­rofonnal, kamerával, interneteléréssel rendelkező készülékek alkalmasak arra, hogy lehallgassanak, megfigyeljenek minket. De még az okostévén át­futó személyes adatokhoz is hozzá lehet velük férni.

A kiberbűnözők eszközök ezreire, millióira próbálnak folyamatosan betörni, hátha találnak olyat, aminek gyenge a védelme. És ha összejön nekik, alaposan meg­keseríthetik az életünket.

Ezeket tehetik velünk:

1. Váltogatják a csatornákat, hangerőt, felnőttfilmeket indítanak el gyerekek előtt

2. A mikrofonon keresztül lehallgatják a beszélgetéseinket

3. A kamerával felvételeket ké­szítenek rólunk

4. A szerzett információk segítségével a tévére kivetített vi­deóban pénzt követelnek

5. Elérhetik az elmentett bankkártyaadatainkat

A lényeg: a mikrofon gombja a távirányítón legyen kikapcsolva, ha már nem használja ezt a funkciót © shutterstock

Így kerülhető el a baj:

1. Vásárlás előtt tájékozódjon, hogy a gyártó mennyire figyel a vásárlói biztonságára

2. Kapcsolja ki a mikrofont, ha nem használja. Így nem tudják hangvezérelni a tévét, de lehallgatni is kisebb eséllyel fogják

3. Ragassza le a kamerát

4. Mindig telepítse a készülékre érkező aktuális szoftveres frissítéseket

Etikus hekkerek többször is feltörték már az okostévék programjait az erre szakosodott, tesztjellegű versenyeken. A gyártók közül pedig többről is kiderült az elmúlt években, hogy eszközeik gyengén védettek, mert ma­guktól bekapcsol rajtuk a kamera és a mikrofon.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors