Ezt a hedonista menüt még mindenképp készítse el a böjt előtt!

Ezt a hedonista menüt még mindenképp készítse el a böjt előtt!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 16. 12:00
Minél közelebb a tavasz, annál nehezebb kivárni az utolsó heteket: a február 26-án kezdődő és húsvétkor végződő nagyböjt előtt még érdemes elkészíteni ezeket a mennyei, ám kalóriadús ételeket.
Bors

Leves

Burgonyakrémleves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (6 adag): 40 dkg krumpli * 1 fej hagyma * 1 póréhagyma * 1 l zöldségalaplé * 1,5 dl tejszín * 5 ek olívaolaj * 1 tk só * 1 kk őrölt feketebors

A tálaláshoz: 10 dkg pirított kenyérkocka * 2,5 dkg pirított, vágott földimogyoró

Elkészítés: A hagymát, a póréhagymát és a krumplit megpároljuk az olajon, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük az alaplét, és puhára főzzük. Leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és kis lángon még öt percig főzzük, fedő nélkül. Pirított kenyérkockákkal és vágott földimogyoróval megszórva tálaljuk.

Főétel

Csicseriborsós marharagu

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézség: * * * 

Hozzávalók (8 adag): 35 dkg marhalapocka, 2 cm-es kockákra vágva * 2 nagy vöröshagyma, apróra vágva * 1 csokor koriander, apróra vágva, plusz 2 ek a tálaláshoz * 1 csokor lapos levelű petrezselyem, apróra vágva * 2 közepes sárgarépa * 2 szár zeller apróra vágva * 1 ek őrölt kurkuma * 1½ tk őrölt gyömbér * 1 tk őrölt fekete bors, ½ teáskanál plusz a beszóráshoz * 1 tk őrölt fahéj * 1 tk őrölt kömény * 1 tk őrölt szerecsendió * 1 tk őrölt koriander * 40 dkg főtt csicseriborsó * 5 l víz * ½ tk tengerisó-pehely * citromgerezdek a tálaláshoz

A sűrítéshez: 7 dkg liszt * 6 dl víz * 25 dkg paradicsompüré 

Elkészítés: Először a sűrítéshez keverjük simára a hozzávalókat, és félretesszük. Helyezzük a húst, hagymát, koriandert, petrezselymet, sárgarépát, zellert, fűszereket, csicseriborsót, 3 liter vizet egy széles, nagy lábosba, és lefed­ve felforraljuk. Majd lassú tűzön, időnként megkeverve, egy órán át főzzük, vagy amíg a hús nagyon megpuhul. Akkor lassan, kevergetve hozzáadjuk az előkészített, paradicsomos szószt, simára keverjük, és felöntjük még 2 liter vízzel. Ha szükséges, utánasózunk. Újra tel­jes lángon, kevergetve felforraljuk, majd lassú tűzön, kevergetve ad­dig főzzük, míg jól besűrűsödik. A tányéron szórjuk meg korianderrel, borssal, és nyomjunk rá egy kis citromlevet.

Desszert

Narancsos vaníliapuding karamellkrémmel

Elkészítési idő: 30 perc+hűtés

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 10 dkg cukor * 5 dkg fehércsokoládé * 6 dl tej * 2 rúd vanília * 1 ek vaníliakivonat * 2 ek kukoricakeményítő * 1 ek frissen reszelt, vegyszermentes narancshéj

Elkészítés: A vaníliarudakat felvágjuk, és a belsejét kikaparjuk. A rudakat és a kikapart magokat a narancshéjjal együtt a tejbe keverjük, és felforraljuk, majd lefedve kihűtjük. Egy lábosban kétujjnyi vizet forralunk, majd takarékra véve a lángot gyöngyöztetjük. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük, majd kanalanként beleadagoljuk a keményítőt, végül fokozatosan a kihűtött tejet is. 

A vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, közben beleolvasztjuk az apró darabokra tört fehércsokoládét is. Poharakba adagoljuk, és kihűtjük. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.