Aktuális

Lecsengőben van a vírus, minek oltassak már? – sokan ezzel érvelnek az orvosoknak

Bors

Létrehozva: 2021.06.10.

A koronavírus-járvány még korántsem ért véget, a fertőzöttségi adatokban azért tapasztalhatunk javulást, mert a magyar lakosság átoltottsága 54%-os, de csak akkor kerülhetjük el az őszi hullámot, ha addig még 1,7 millió ember beoltatja magát, azonban az oltási hajlandóság jelentősen megcsappant.

Forrás: MTI

Több mint 420 ezer aktív regisztrált

A legutóbbi adatok szerint az oltottak száma 5 296 926 fő, akik közül 4 073 520 fő már a második oltását is megkapta, azonban 420 ezer regisztrált még egy oltást sem vett fel. Több virológus szakértő szerint, hogy végleg búcsút vegyünk a koronavírus-járványtól, és elkerüljük az ősszel várható negyedik hullámot, és meglegyen a nyájimmunitás, összesen 7 millió embernek kéne felvenni mindkét oltást. Dr. Székely Lilla vecsési háziorvos a Borsnak elmondta, hogy a praxisában a betegei 75%-a beoltatta magát, szerencsére a veszélyeztetettek csoportjába tartozó idősek, és a krónikus betegek bízva háziorvosuk javaslatában az elsők között megkapták mindkét oltást.

A várandós pácienseim többsége is megszerezte az oltás általi védettséget, akiket a hatályos szakmai javaslat szerint a terhesség második- harmadik trimeszterétől oltottam a Moderna és a Pfizer vakcinákkal

 – mondta el a doktornő, aki május végétől érzi a teendők hiányát.

– Pünkösd után, szinte napra behatárolhatóan május 25-én kedden hirtelen kiüresedett a rendelő, megcsappant az oltással kapcsolatos teendők száma. Ekkorra a regisztráltak megkapták első oltásukat, és eltűntek a koronavírusos esetek is, utóbbi egyértelműen az oltóanyagok hatásosságát jelzi.

Elutasítóak az alacsonyabb végzettségűek

A KSH adatai szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma befolyásolja. Az általuk megkérdezettek 86%-át a termék biztonságossága, 80%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 79%-át a kormányzati kommunikáció, 65%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (56%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét. A 64 év felettiek (89%) és a felsőfokú végzettségűek (86%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat, vagy már be is oltatták magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

Regisztrálnak az utazók is

A Központi Statisztikai Hivatal adatait a megkérdezett háziorvos tapasztalata is alátámassza.

Dr. Székely Lilla betegei között vannak, akik arra hivatkoznak, hogy felesleges már beoltatni magukat.


Csupán harmaduk oltásellenes, ők nagyrészt alacsonyabb iskolai végzettségűek, és félnek az oltások mellékhatásaitól vagy úgy gondolják a járvány lecsengőben van, már felesleges. Pedig fontos! Egy részük átesett a betegségen, egyharmaduk még bizonytalan és kivár. Voltak, akik csak az enyhítések után regisztráltak, májusban főként azok, akik utazást terveznek, illetve védettségi igazolványhoz kötött programokon akarnak részt venni – fejtegette a Borsnak a doktornő.

Kelendő a Janssen vakcina

A háziorvos próbál pácienseinek érvelni az oltás fontosságáról.

– Az embereket már nehéz meggyőzni, már inkább a korlátozások miatt döntenek az oltakozás mellett – folytatta dr. Székely Lilla. Úgy véli, nehézséget okoz a praxisokban, hogy sokan válogatnak a vakcinák között.

– Komplett csomagokban vannak az oltóanyagok, egy felbontásához 6-10 ember is kellhet, hogy ne menjen kárba a maradék. A Janssenben van a legkevesebb: 5 adag. Újabban ez az oltóanyag a legnépszerűbb, mivel csak egy szúrással jár – mondta el.

Ellenőrzik a védettségi igazolványt

A második oltást fel nem vevők is két csoportra oszthatóak: a később oltakozókra, és a másodikat kihagyni szándékozókra. Akik ki akarják hagyni a második vakcinázást, azok egyértelműen csak a védettségi igazolvány megszerzése miatt oltatták be magukat.

Mindenkit figyelmeztetek, hogy a védettségi kártyája érvénytelen lesz, ha nem veszi fel meghatározott időn belül a második oltást. Kivéve ugye, a Janssent, amihez egy is elég

– hívja fel a figyelmet a doktornő.

A plasztik kártyán lévő QR-kód beolvasása után érvénytelenséget fog jelezni a leolvasó készülék, és a letölthető applikáció szintúgy, ha az illető nem veszi fel időben a második oltást. Pedig biztosak lehetünk abban, hogy a védettségi kártyára nyáron a legtöbb helyen, koncerteken, szállodákban, szórakozóhelyeken, fesztiválokon is szükség lesz.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713533113
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713533113
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143358_auto_resized.png
metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144014_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135785_auto_resized.jpg
ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27211_resized.jpg?avcount=1713533113
origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713533113
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141717_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/lOoBmQLYXACs563EMIpVsBsKTv0EtkDBzA8KV6LibNE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E0MTM1YWNiY2Y3YzRmNDFiNTYyNDIxNzdkNGI1YTIy.jpg
Család

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"