Aktuális

Ezért aprózza el a karácsonyi vacsorát! Meglepő, mennyivel jobban fogja érezni magát!

Bors

Létrehozva: 2020.12.15.

A hetekig tartó ünnepi trakta megterheli gyomrot. Karácsony után rengeteg ember küzd gyomorrontással. A kellemetlenségeket néhány alapszabályt betartásával megúszhatjuk.

Forrás: Shutterstock

Számolja ki, hány adag kell!

Mielőtt belekezdenénk a nagy evésbe, érdemes végiggondolni a tavalyi karácsonyt, hátha idén nem követjük el ugyanazokat a hibákat. Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára ad tanácsokat.

– A Covid-19 okozta világjárvány kicsit felülírja az idei karácsonyunkat. Ilyen helyzetben még sem fiatal, sem idősebb nem volt. Ha nem tud együtt lenni a nagy család úgy, mint régen, akkor ezt már a bevásárlásnál, az ételek elkészítésénél és az adagoknál is vegyük figyelembe! Ha ugyanazokat a menüket készítjük el, tudomásul kell venni, hogy nem lesz ott mindenki, és helyettük ne együnk, csak azért, hogy ne dobjuk ki a maradékot. Koncentráljunk arra, hogy hányan fogunk leülni az asztalhoz, és annak megfelelően csökkentsük a vásárlás és az elkészítendő adagok mennyiségét!

Gyümölcs mellé együk a szaloncukrot!

– Az ünnepek alatt is együnk ötször! Legyen reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora, de más ne – tanácsolja  Erdélyi-Sipos Aliz.

– Túl nagy a csábítás, hogy ezeken kívül néha bekapjunk egy-két szaloncukrot, a kitett sós vagy édes süteményből valamennyit. Ezeket együk inkább például a tízóraihoz vagy az uzsonnához, de azon kívül már ne. Ugyanis, ha ezeket a napközben bekapkodott pluszokat összeraknánk, akár egy teljes ebédnyi adag is összejönne. Ezt az öt alkalmat azért is érdemes megtartani, hogy ne fordulhasson elő az ebédnél, hogy azzal az indokkal, hogy jaj, nem reggeliztem, mert úgyis nagy ebéd lesz, akkor az éhségünk miatt alaposan túlesszük magunkat.

Beszélgetés óvja a gyomrot

– Ha a terített asztalhoz leülünk, adjuk meg a módját az étkezésnek: együnk lassan, és beszélgessünk közben. Ha lassan eszünk, jobban megrágjuk az ételt, ami aztán jobban telíti a gyomrunkat és kevesebbet fogunk enni – mondja a szakember.

Az ünnepi ebédhez gyakran készül előétel. Minél többféle étel van, annál kevesebbet kellene belôle készíteni, és az egyes fogások legyenek kisebbek, mint a megszokott. Ha van desszert, azt érdemes uzsonnára áttenni. Ne rontsuk el az egész havi készülődést azzal, hogy utána rosszul leszünk vagy felszedünk pluszkilókat, aztán sajnálkozunk, hogy már megint kezdhetünk fogyókúrázni. Tiszteljük meg az étel készítőjét azzal, hogy csak annyit együnk, ami után jó érzéssel gondolunk rá.   

Sütőben kevesebb zsír kell

– Az étel készítője gondolja végig, hogy ha már többféle dolog van, akkor kevésbé zsíros ételeket készítsen. A bő zsírban vagy olajban készült rántott hús helyett jó lehet az egybesült, finom fűszeres és aszalt gyümölcsökkel párolt hús. Ha van forró levegővel sütő készülékünk, abban finom rántott ételek készíthetők, de a sütőben is kevesebb zsiradék kell a sültekhez. A klasszikus ételt, a töltött káposztát is el lehet készíteni kevésbé zsíros húsokból, és nem biztos, hogy négy tölteléket kell egymás után megenni.

Jót tesz a séta

Az ünnep idején is figyelni kell arra, hogy mit iszunk, és ez lehetőleg ne cukros üdítô legyen!

– Egész nap figyeljünk a folyadékfogyasztásra, és annak nagyobb része víz legyen! Ha van lehetőségünk, akkor napközben iktassunk be egy kis mozgást, ha nem esik az eső, akkor sétát. Bár valószínűleg megmarad a kijárási korlátozás, de négy után már sötétedik, és meg lehet nézni a kivilágított várost.

– Figyeljünk oda, hogy lefekvés előtt két-három órával már ne együnk, mert az megterheli az emésztőrendszerünket. Mivel az ünnepek alatt általában tovább fent vagyunk, ezt könnyebb lesz betartani, de a vacsora után, a tévé előtt már kerüljük a nassolást, vagy ha nem tudnánk ennek ellenállni, akkor szeleteljünk fel gyümölcsöket, és az legyen a nasi. Ha ezeket betartjuk, nem a rosszulléttől lesz emlékezetes az idei karácsony – mondta Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171225_auto_resized.jpg
origo.hu

Körtemelleit és feszes fenekét mutogatja a folyamatosan meztelenkedő álomnő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714440910
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168040_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174770_auto_resized.jpg
vg.hu

OTP: ez a bank lehet Csányi Sándorék célpontja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174005_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714440910
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173590_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714440910
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú