Aktuális

Élve főzte meg a rossz gyerekeket, mielőtt felfalta őket az izlandi óriásasszony 18+

Bors

Létrehozva: 2019.12.26.

A karácsonyi időszak a szeretetről és a megértésről szól: általában ebben a néhány hétben az emberek nagylelkűbbek, együttérzőbbek, mint az év többi napján.

Napjaink ünnepi szokásai többnyire pogány hagyományokon alapszanak, ezeknek olyan adaptációi, amik segítségével a gyerekeket jó viselkedésre lehet ösztönözni. A barátságos és mosolygós Télapó nem az egyetlen, aki – ugyan csak virgáccsal – megbünteti a rossz gyerekeket, és megjutalmazza a jókat, akad néhány sokkal kevésbé lágyszívű alak is, akikkel a világ gyermekeinek számolni kellett. Létezik ugyanis a téli ünnepkörnek egy másik, sötétebb oldala is. A szófogadatlan gyerekekre szörnyű lények leselkedtek, akiknek a nevét is elég volt megemlíteni, hogy összerezzenjenek. 

Jólakötturinn

Az egyik legismertebb, legfélelmetesebb karácsonyi szörny: az izlandi óriásmacska.  Jólakkötturin egy emberevő macska, ami mindenkit felfal, akinek nincs új ruhája karácsonykor, illetve nem visel megfelelő öltözetet az ünnep tiszteletére. A havas vidékeket járó rém (Yule, ahogy az angolszász világban ismertté vált) először a ház éléskamráját fosztja ki, majd az új ruha nélkül maradt gyerekeket is felfalja. A kissé szokatlanul hangzó indok mögött az állhat, hogy a birkatartással foglalkozó helyieknek igyekezni kellett a gyapjú feldolgozásával, ha ez sikerült, az elkészült ruhákból a birkákkal foglalkozó munkások, illetve a szolgálók is kaptak, ha nem, mert nem sikerült időre befejezniük a dolguk, eljött értük a félelmetes állat, és felfalta őket. 

Perchta anyó

Ausztriában és Németországban sem jártak jobban a gyerekek, sőt. Ezeken a területeken a jutalmakért és a büntetésekért egy boszorkány volt a felelős, aki a jóknak pénzt, a rosszaknak pedig horrorisztikus kínzást hozott. A karácsonyi boszorkány egy Holle anyóhoz hasonló alak, akinek megjelenésével riogattak a szülők, ugyanis, ha rossz gyereket talált, azt elragadta, kibelezte, majd szalmával és kövel, illetve szeméttel tömte ki hasát.

Belsnickel 

Akad még bőven rémalak elég, közéjük tartozik a szintén németországi Belsnickel. A félelmetes megjelenésű lény valójában egy férfi, akinek testét állati szőr és szakadt ruha fedi, olyan maszkot visel, amiből hosszú nyelv lóg. A két héttel karácsony előtt érkező alak, egy kereplővel figyelmezteti a gyerekeket, hogy érdemes jónak lenni, amiért cukorka jár, máskülönben ostorral bünteti a rosszakat.

Grýla

Az izlandi folklór nem ér véget egy embernagyságú macskánál, sőt. A helyiek szerint 13 alak járja a házakat, ők az úgynevezett jólasveinar, azaz karácsonyi csibészek. Ők azok, akik kiosztják az éves viselkedésért járó jutalmat, illetve a büntetést, többek közt így kerül a cipőkbe rohadt krumpli vagy ajándék. Szüleik hegyi trollok, az ő anyjuk Grýla. És bizony a család kedvence nem más, mint az emberevő macska, Jólakkötturin. 

Grýla karácsonykor merészkedik elő a hegyekben lévő barlangjából, a rendes gyerekeknek ajándékot visz, de a rosszakat élve megfőzi, majd megeszi. Valójában a koldusként a rossz gyerekekért házhoz érkező boszorkány testesíti meg a kegyetlen izlandi telet.

Mari Lwyd

A félelmetes külsejű szürke kanca a kakukktojás, ugyanis a rémisztő lény valójában szerencsét hoz. Walesben járja a házakat a hosszú póznára feltűzött lókoponyát tartó alak, lepedővel letakarva.

Mari Lwyd és kísérői a háziakkal rímpárbajt játszanak, amit általában megnyernek, ilyenkor bejutnak a házba, ezzel pedig szerencsét hoznak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714091710
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163655_auto_resized.jpg
life.hu

Vajon elegendő a pénz a jó szülő-gyerek kapcsolathoz? - Így szúrta el Tom Cruise a gyereknevelést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163656_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714091710
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162188_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros