Egy lány miatt szökött meg a tököli rab?

Farkas György László azon kevesek egyike, akiknek sikerült megszökniük a börtönből. A 20 éves fiatalember tette azért is érthetetlen, mert összesen egy évet kapott, s abból már hónapokat leült.
Farkas György László azon kevesek egyike, akiknek sikerült megszökniük a börtönből. A 20 éves fiatalember tette azért is érthetetlen, mert összesen egy évet kapott, s abból már hónapokat leült.

Egyéves büntetését háromra „cserélheti” az a 20 éves tolvaj, aki vasárnap délelőtt oldott kereket a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből. Fogolyszökésért ugyanis három év kapható, háromszor annyi, mint amit lopásért jogerős büntetésként kiszabott rá a bíróság.

A Bors információi szerint a férfi nem fiatalkorú elítéltként került Tökölre, ahol – az intézmény nevétől függetlenül – hetven százalék a felnőtt fogvatartottak aránya. Úgy tudjuk, hogy Farkas egyszerűen arrébb sétált a csoportjától, észrevétlenül el­őgyelgett a szögesdróttal fedett kerítésig, majd átmászott rajta.

A férfi dömsödi, egyelőre azonban sem otthonában, sem másutt nem akadt nyomára a rendőrség. Nyilvánvalóan már ruhát cserélt, hiszen rabruhában – kékesszürke nadrág és kabát, fekete cipő – szökött meg. A rendőrség közzétette Farkas körözési fotóját, és jellegzetes tetoválásai is segíthetik az azonosítását. Jobb felkarján nonfiguratív ábra, nyakán négy csillag, bal lapockáján lófej tetoválás látható.

© Fotó: rendőrség

Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője nem kommentálta a szökés körülményeit. Ugyanakkor megjegyezte: mint korábban minden alkalommal, ezúttal is az a legvalószínűbb, hogy a fogvatartott hamarosan lebukik.

– Tavaly egy, három évvel ezelőtt ugyancsak egy fogolyszökés történt az országban, az éves statisztika 0-1 – közölte a szóvivő, aki szerint a 18 300 rab számához viszonyítva ez igen jó aránynak tekinthető.

A Bors más forrásból úgy értesült, hogy szinte minden fogolyszökés mögött valamilyen családi dráma, szerelmi csalódás áll. Ebben az esetben is ez a legvalószínűbb motiváció, másképp a fiatalember aligha vállalta volna a kockázatos és a börtönéveket meghosszabbító akciót.

A Pest megyei zsaruk háromszázezer forint nyomravezetői díjat tűztek ki. (Jegyzetünk itt.)

Ők is megléptek a sittről

Ambrus Attila, a Viszkis 1999-ben a Gyorskocsi utcából lépett olajra. A fogház második emeleti sétálóudvaráról lepedőcsíkokból készített hágcsón átmászott a belső udvarra. Innen a BRFK vizsgálati főosztályának épülettömbjébe hatolt be. Az egyik – a szökéshez megfelelőnek látszó – iroda ajtaját belülről elbarikádozta, telefonkábelekből újabb hágcsót készített, amin leereszkedett a Fő utcára.

Egy 30 éves rab 2012-ben szökött meg egy elítélteket is foglalkoztató dorogi üzemből. A rendőrök tatai lakásán fogták el L. Györgyöt. Érdekesség, hogy az elítélt fogva tartása alatt nyolcszor részesült jutalomban, fenyítve nem volt.