Aktuális

Egy a 18 ezerből: Kollégánk is részt vett az országos koronavírus-szűrésen

Huszti Zoltán

Létrehozva: 2020.05.17.

Szerkesztőségünk egyik tagja, Huszti Zoltán is bekerült abba a közel 18 ezer fős országos mintába.

Felhívott a múlt hét végén egy hölgy, hogy bekerültem a KSH által kiválasztott 17 778-as csoportba, akiknek a szűréséből a teljes lakosság koronavírusos átfertőződésére tudnak következtetéseket levonni, és hogy vállalom-e. Természetesen igent mondtam, ha már újságíróként többször is megírtam, mennyire fontos az ebben való részvétel.

Első kérdések

Sok kérdést feltett, hogy vannak-e betegségeim, kivel lakom együtt, és hogy merre jártam az utóbbi időben. A végén megbeszéltük, hogy két héten belül keresnek majd, és pontos időpontot egyeztetünk. Mivel az egyik lehetőség a Mária utcai kórház lett volna, és járványos időben, amikor önkéntes karanténba zárva töltöm a napjaimat, és csak hetente kétszer szaladok le vásárolni szigorúan maszkban és kesztyűben, inkább a másik lehetőséget választottam, vagyis hogy jöjjenek ki a lakásunkra. Ez azért is fontos, mert két hónap múlva 70 éves leszek, így magam is a veszélyeztetett korosztályba tartozom.

Szigorú szabályok

Nem kellett két hetet várnom, hétfőn hívtak, hogy kedden jönnének három és öt óra között. Ez az én időbeosztásomnak tökéletesen megfelelt. Aztán kedden 11 körül hívott egy hölgy, hogy még két helyre kell menniük, de utána engem vennének sorra, jó lehet-e a délután egy óra is? Persze hogy jó, hiszen egész nap itthonról dolgozom. Annyit kértem csak, készíthessek fotót a vizsgálat közben, hogy még hitelesebb legyen a beszámolóm, de azt mondták, hogy sajnos ezt nekik nem engedélyezték. De az újság­íróvér nem hagyott nyugodni, akkor előrukkoltam még egy kéréssel, hogy mi lenne, ha én mennék le a kocsihoz, és nem ők jönnének hozzám, mert a körfolyosós házban mindenki a szívéhez fog kapni, ha meglátják a beöltözött dokikat bejönni a lakásunkba. Sajnos ez sem jött össze, mert nem egy általam elképzelt nagy mentőautóval érkeztek, hanem egy bérelt autóval. Hogy pontosan mivel, azt nem tudom, mert az utca ablakból belátható részén nem volt üres parkoló.

Állig beöltözve

Megérkeztek. Nem űrhajósruha volt rajtuk, hanem a médiában sokszor látott kezeslábas, maszk, plexi, nejlonkalucsni a cipőre húzva, dobozok, és egy nagy nejlonzsák. Az egyik „vendég” annyira beöltözött, hogy csak a megszólalása után jöttem rá, hogy benne is egy hölgyet tisztelhetek. A lakásba érve részletesen elmondták, hogy milyen módon vesznek tőlem mintákat, majd még valami védőruhát felvettek, amíg én a beleegyező nyilatkozatokat kitöltöttem, aztán hozzáláttak.

Apró kellemetlenség

Először egy hosszú pálcikát betoltak a jobb orrlyukamba, de olyan mélyen, hogy szerintem már az agyamat is elérte. Azt nem mondom, hogy fájt, mert erre ez a szó nem jó. Na­gyon kellemetlen volt, mivel hasonlót még nem él­tem át, de ki lehetett bírni, és rém­álomként nem hi­szem, hogy előjönne. Aztán jött a hasonló hosszúságú pálcika a szájüregi mintavételhez. Nagy veszélyt ebben sem éreztem, mert nem gondoltam, hogy a garatomig fognak behatolni. Már többször is próbálkoztak nálam gégetükrözéssel, de hiába fújtak be lidokaint, soha nem eleget. Most is, amikor egészen mélyen megbirizgáltak valamit a torkomban, öklendezni kezdtem, de szerencsére a birizgálás csak nagyon rövid ideig tartott, úgyhogy eredményes volt a próbálkozás.

Vérvétel is történik

A két am­pulla vér levétele a bal karom könyökhajlatából már nem volt annyira vészes. Tapasztalatból tudtam, hogy ha egy rövid ideig ülve maradok, akkor nem fogok eldőlni, mint egy krumpliszsák, és ez most is bebizonyosodott. Munkájuk után elmondták, hogy a laboreredményeket másnap az interneten az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatás)-rendszerben megnézhetem, aztán összecsomagoltak, és elmentek.

Utólag azt mondom, hogy ha sor kerülne további két szűrésre is, ami arról adna tájékoztatást, hogy ho­gyan terjed vagy csökken a fertőzés, azt is vállalnám, csak lelkileg jobban rá kellene hangolódnom.

Két nap múlva a kormányablak-belépőmmel és a taj-számommal megnéztem az eredményt:

CoVid-antitest F Negatív.

Ez azt jelenti, hogy se észrevéve, se észrevétlenül nem estem át a betegségen, aminek nagyon örülök. Ha a fiam, aki már átesett rajta, azért nem jön haza hónapok óta Barcelonából, hogy én nehogy megkapjam, és magam is ezért tartok be minden szabályt, akkor az a legjobb, ha most már messzire el is kerül a koronavírus.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162495_auto_resized.jpg
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714065314
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158389_auto_resized.jpg
ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162546_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kokaint találtak a népszerű diszkontlánc üzleteiben, gépfegyveres rendőrök szálltak ki a helyszínre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157001_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!