Aktuális

Egész napos grillezéshez a faszenes sütő az igazi

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.04.27.

Tavaly nyáron, két hónap alatt összesen három és fél milliárd forintot költöttünk különböző grilltermékekre. Ha már ennyi pénzt kiadunk a kerti sütögetésre, akkor érdemes jól is csinálni.

Forrás: iStock (képünk illusztráció)

A grillsütő megvásárlása még nem jelenti azt, hogy tudjuk is használni az eszközt. A kez­dőknek a legfontosabb, hogy megismerjék és bánni is tudja­nak vele. 

Vaslapot tegyünk a rácsra!

– Ha kezdők vagyunk, akkor először az egyszerű ételekkel kezdjük, mivel meg kell ismernünk a grillsütőnket, amihez gyakorlás kell – kezdte a Borsnak Kakukk Szabolcs, a Kemencemánia cégvezetője.

– A saslik, virsli, csirke, hal és a zöldség a legjobb választás egy újonc sütögetőnek. Fontos a megfelelő a hőmérséklet. Ha túl meleg a grill, akkor kívülről odaég a hús, belül viszont nyers marad, de ha túl hideg, a hosszú sütésidő miatt kiszárad az étel. A legjobb, ha vásárolunk egy maghőmérőt, ezzel pedig le tudjuk mérni a hús belsejét, ami ha eléri a 70-75 Celsius-fokot, már biztonságosan fogyasztható. Innentől már csak az egyéni ízlés számít – adta a tippet a szakértő, majd hozzátette: kezdetben ne közvetlenül a rácson süssünk, erre tegyünk egy vaslapot.

– Így is nagyon finom ízt fog kapni az étel, de kisebb eséllyel égetjük oda, és az átsülés is garantáltabb. Sütés előtt magát a grillt mindig elő kell melegíteni, ugyanis a megfelelő hőmérséklet nélkül biztosan nem lesz tökéletes a hús.

Hűtés után jöhet a melegítés 

Már a boltokban is lehet kapni jó minőségű, előre pácolt húsokat, de ezeknél számolnunk kell azzal is, hogy ízfokozókat, aromákat tartalmazhat. Ha fűszerkeveréket vásárolunk, mindig olvassuk el a használati útmutatót, és ezt szigorúan tartsuk is be, hogy finom legyen az elkészült étel. A grill szerelmesei általában jobban szeretik a saját, friss füszerekből és alapanyagokból készített pá­cot. Ízlés szerint bármilyen pácot elkészíthetünk. Az olívaolaj mellett mehet bele hagyma, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, bors és só. Az ínyencebbek a gyömbért, mustárt vagy akár egy deci pálinkát is adhatnak a finom páchoz. Ezután a hús mehet a hűtőbe pihenni.

– Az apróbbra felszeletelt csirkének elég csak néhány óra hűtés, viszont egy nagyobb szelet sertéshúsnak akár egy napra is szüksége van, hogy felvegye a pác ízét – magyarázta Kakukk Szabolcs. 

– Fontos, hogy mindig szoba-hőmérsékletű húst tegyünk a grillre, tehát a sütögetés előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a húst, és hagyjuk állni! Ha ezt nem tartjuk be, akkor a külső kéreg sokkal gyorsabban meg fog sülni, mint a belső, tehát kívül túlsült, belül pedig még éppen nyers húst kapunk majd.

Egész napra 

A faszenes és a gázgrillt sokan egymással szembe állítják, pedig a szakértő szerint nincs nagy különbség a kettő között: ugyanolyan finom ételt lehet készíteni az egyiken és a másikon is. 

– A gázosnál is füst íze lesz az ételnek, mivel nem a faszén adja ezt, hanem a lecsöpögő zsír – kezdte Seres István, a Spatrend értékesítési vezetője a Borsnak. – A faszenes azoknak éri meg igazán, akik egy egész napos sütögetésre terveznek, ugyanis ennek sokkal több idő kell a felmelegedéshez, és közben az ehhez szükséges alapanyagokat is használjuk. Ezzel szemben a gázüzemű pillanatok alatt készen áll a használatra, akár csak egy-két hús megsütésére is – magyarázta Seres.

Az árakat tekintve a kínálat hatalmas: a pár tízezer forintos mellett akár a millióst is megtalálhatjuk. A szakértő szerint ez is olyan mint az autóvásárlás: minél drágább, annál jobb, és könnyebb használni.

Tilos a villa! 

A húst mindig csipesszel fordítsuk meg, soha ne szurkáljuk, mivel így túl sok lé folyik ki belőle, így könnyebben kiszárad. A hőmérővel is már csak a végén, egyszer, maximum kétszer szúrjuk meg az ételt.

Kézzel mérje meg a hőfokot!

Ha nincs hőmérőnk, akkor is könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy a grill készen áll-e a sütésre. Tegye a tűz fölé a kezét, és kezdjen el ezeregyszáztól felfelé számolni. Figyelje meg, hogy mennyi ideig bírja ott tartani a kezét, ez megmutatja, hogy körülbelül hány fokos a grill.

Öt másodperc: körülbelül 250 Celsius-fokos

Négy másodperc: körülbelül 300 Celsius-fokos

Három másodperc: körülbelül 350 Celsius-fokos

Két másodperc: körülbelül 375 Celsius-fokos


Figyeljünk az anyagra!

A gyártók 90 százaléka lemezgrillt csinál, aminek a hátránya, hogy egy idő után hamar átég, ami miatt tönkremegy az egész szerkezet. Minden grillnél fontos a hőtartás, mivel ez befolyásolja azt is, hogy az anyag mennyire hatékony. Figyeljünk arra, hogy a grillház vastag anyagú legyen, öntött alumínium vagy öntött vas. A dupla falú sütőterek is jó megoldást nyújthatnak, ugyanis így kisebb a hőveszteség. Az alsó része mindenképpen zárt legyen!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166160_auto_resized.jpg
origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166836_auto_resized.jpg
ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164147_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kocsis Máté szerint a háborúellenes kormány buktatása a cél Magyar Péter felépítésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714180510
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714180510
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714180510
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714180510
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai