Diabéteszre jó választás a vadon termő katáng

A mezei katáng, más néven vad cikória ősi gyógy­növényünk. Égszínkék virágai szép időben reggel nyílnak, és a napraforgóhoz hasonlóan követik a nap járását. A növény minden részét – megszárított gyökerét és virágzó föld feletti hajtását – használjuk a népi gyógyászatban.

A katáng, vagyis vad cikória ősi gyógynövényünk © Thinkstock (képünk illusztráció)

A gyökér sok inzulint tartalmaz, amely csökkenti a vércukor szintjét és a diabétesz során fellépő szomjúságérzetet. A levelek klorogénsavban, keserűanyagokban gazdagok. Kiváló máj- és veseméregtelení­tő, vízhajtó hatású. Javítja az ét­vágyat és enyhén csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Elősegíti a bélműködést, nem enge­di, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ezért a fogyasztóteák egyik alkotó­eleme.

Szárított gyökérből: egy kávéskanálnyi szárított és aprított gyökeret 2,5 dl vízben 5–10 percig főzünk, 15 percnyi állás után leszűrjük. Naponta 3–4 alkalommal igyuk.
Virágzó hajtásból: egy evőkanál szárított és aprított teafüvet 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors