Az én lakásomban halt meg Jókai Mór!

Egy rajongója vásárolta meg Jókai Mór budapesti lakását, amelyben az író utolsó öt évét töltötte. A rossz állapotú ingatlant hamarosan felújítja.
Egy rajongója vásárolta meg Jókai Mór budapesti lakását, amelyben az író utolsó öt évét töltötte. A rossz állapotú ingatlant hamarosan felújítja.

Jókai Mór szellemisége átjárja az Erzsébet körút 44. számú házat. A második emelet 15. és 17/a ajtaja előtt is márványtábla emlékezteti a betérőket, hogy itt élt és hunyt el az írólegenda. Jókai Mór 1899-ben, hetvenöt éves korában költözött az akkor vadonatúj bérpalota második emeleti laká­sába, második felesége, az alig húszéves Nagy (Grósz) Bella családjához. Az idős írót első látásra megbabonázta a fiatal lány.

A körúti házban a sarokban volt a szalon, innen a Dob utca felé nyílt az író hálószobája.

– Jókaiék lakása akkoriban csaknem egy teljes emeletet foglalt el. Az ötvenes években azonban feldarabolták és több kisebb ingatlanra osztották fel. A mai középső lakásban halt meg és ravatalozták fel Jókait. Sokáig egy idős hölgy élt benne szegény körülmények között. Halála után eladóvá vált – mondta a Borsnak dr. Lászlófy Csaba szájsebész, aki a hölgy halála után úgy döntött, megvásárolja a kultikus lakást. Már csak azért is, mert gyermekkora óta Jókai az egyik kedvenc írója.

– Egyelőre rossz állapotban van, szükség lesz egy teljes felújításra. Szeretném, ha nem merülne feledésbe, hogy egy híres írónk utolsó öt évét töltötte itt.

Az utolsó szavai: aludni akarok

Jókai 1904. május 5-én este hat órakor gyöngeségére panaszkodott. Este 9-kor még hozzáigazította óráját a lakásban található többihez és percekig hallgatta. Utoljára annyit mondott: aludni akarok. Életének 80. évében aludt el örökre. Mint kiderült, tüdőgyulladás vitte el.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors