Aktuális

Az élő állat rossz karácsonyi ajándék!

Hu-Zo

Létrehozva: 2018.12.22.

Gyakran válnak megunt teherré az ünnepek után a karácsonyra ajándékba adott jószágok, és az utcára kerülnek. Több egyesület, menhely is adoptálási stopot hirdetett a felelős állattartás érdekében. Egy kisgyerek ugyanis, bármennyire is vágyjon rá, valószínűleg sokkal jobban tud bánni egy plüsskutyával, mint egy élővel.

Forrás: Thinkstock

1. Megfelelőek a körülmények?

Sokan tartják jó ötletnek, hogy karácsonyra kis kedvencet ajándékozzanak szerettüknek. Ám az élő állatok felelős tartásához megfelelő hely, pénz és elegendő szabadidő szükséges – hangsúlyozza Seres Zoltán, a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Az aktivisták tapasztalata, hogy az élő ajándékok az ünnepek után gyakran kötnek ki a menhelyeken, ami egyebek közt óriási törést okoz az állatok lelkében is. Fontos tehát, hogy tudatos vásárlók­- ként viselkedjünk ezen a téren is, magyarán: gondolkozzunk, mi­előtt a pénztárcánkhoz nyúlnánk!

2. Alkalmas gazdája lesz?

Kutyához, cicához, rágcsálóhoz, hüllőhöz, madárhoz, díszhalhoz hozzájutni és hazavinni a legkönnyebb dolog. Ami utána jön, az igazából a feladat, méghozzá évekre szóló! Gondoljon bele, hogy a megajándékozott nem feltétlen tudja, hogyan kell tartani, ellátni az élőlényt, amit a karácsonyfa alatt talál, talán fogalma sincs, ehhez milyen alapvető dolgok kellenek!

3. És ha elmúlik Karácsony?

Az ünnepek alatt kétségtelenül boldog pillanatokat szerez egy cuki kutyakölyök vagy egy selymes szőrû kiscica. Az állatvédők azonban gyakran találkoznak azzal a jelenséggel, hogy az ünnepek utáni szürke hétköznapokban a növekedő, rendes etetést, törődést, foglalkozást, nevelést igénylő állat a munka vagy a tanulás mellett nyűg lesz. Hiszen ez mind időt igényel a gazditól.

Gyakori, hogy ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt el is pusztulnak. Csak egy kicsivel jobb eset – mert így nagyobb a jószág esélye a túlélésre –, hogy ilyen-olyan módon próbálnak tőle megszabadulni. Csakhogy egy kutya, aki már elkezdett kötődni a gazdájához, nem egy megunt kempingszék.

4. Mi lesz Szilveszterkor?

– Ilyenkor január hatodikáig egyáltalán nem adunk örökbe állatot mi sem, csak befogadunk – mondja Pataki Gábor, az újpesti Állatmentő Liga vezetője is. – Az utóbbinak az az oka, hogy nyolcadik éve mi gyűjtjük össze a fővárosi rendészettel közösen Budapesten a szilveszterkor elcsatangolt állatokat.

Az ő véleménye is az, hogy a kutya nem jó karácsonyi ajándék, ilyenkor az összes egyesületnek örökbe adási bojkottot kéne hirdetnie. Rögtön karácsony után jön például a szilveszteri buli, ami egy eb számára talán a legkritikusabb eseménye az évnek. Fontosabbá válik a gazdiknak a szórakozás, és mindjárt kevesebb figyelmet fordítanak az új kedvencre.

Egyébként van még egy hasonlóan problémás nap: a halloween, amikor a fekete macska a legkeresettebb állat a menhelyeken. Ám az újpestiek nem adnak ki olyat november 1. tájékán egy érdeklődőnek sem.

Zongorát se veszünk másnak részletre

A budapesti Vigyél Haza Alapítvány sem ad örökbe kutyát de­cember 17-től január 6-ig.
– Úgy gondoljuk, hogy aki komolyan gondolja az örökbe fogadást, hatodika után is eljön – mondja a Borsnak Óvári András (képünkön), az alapítvány vezetője. – Hozzánk nem a közterületekről begyűjtött kutyák kerülnek, hanem olyanok, akik sérültek, akiket elgázoltak. Ellenzem a hirtelen felindulásból elkövetett örökbe fogadást is, amikor valaki egyedül van, és gyorsan keres egy társat, de nem gondolja át, hogy ez mivel jár. Egy kutya 15–18 évig társ lesz, akiről gondoskodni kell, etetni, orvoshoz vinni. Meglepetésajándékként sem javaslom. Dönteni annak kell, aki örökbe fogadja. Óvári amondó: ez olyan, mintha venne valaki egy zongorát ajándékba úgy, hogy kifizeti az előleget, a törlesztést meg tizenöt évig fizesse az, aki kapta. Nem lehet ilyen helyzetbe hozni senkit.

Trükköztek a petárdázással

Pataki Gábor arról is beszélt, hogy régebben sokkal több volt a szilveszterkor befogott kutya, ugyanis sokan azt használták ki, hogy megszabaduljanak a megunt állattól. Szélnek eresztették, és „eltűnését” ráfogták a tűzijátékra és a petárdázásra.

Azért is húzták ezt meg könnyebb szívvel, mert gondolták, hogy ilyenkor az állatvédők úgyis kint vannak az utcákon, a kutya „megmenekül”. A chip kötelezővé tételével – és így a tulajdonos be­azonosíthatóságával – azonban ezek az akciók megritkultak.

– Az én véleményem egyébként az, hogy minden olyan kutyatulajdonost, akinek szilveszterkor elszabadul a kutyája, fel lehetne jelenteni. Hiszen törvény van rá, hogy amikor a pirotechnikai eszközök használata engedélyezett, az állatokat biztonságosan el kell zárni – teszi hozzá az Állatvédő Liga vezetője.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143354_auto_resized.jpg
origo.hu

Kicsoda Kovács István bíró, Barcelona új közellensége?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27206_resized.jpg?avcount=1713510911
origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140117_auto_resized.jpg
ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135226_auto_resized.jpg
vg.hu

Veszekedésbe fulladt Olaf Scholz kínai látogatása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27205_resized.jpg?avcount=1713510911
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713510911
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713510911
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/AJBybZq_kkFjUfUJ90wiJ12QbCpIi6bRV2wuUdnjZcw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxOGZlY2EyMjVmNjQ2YWRiNjQ1NmZlYTQ4NjI3ZDYy.jpg
Tragédia

Most jött: halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült