Aranyeső hullott a magyar csilis zselére

A csípős ízek kedvelőinek ideje a Fejér megyei Seregélyes irányába szegezni a tekintetüket. Egy családi vállalkozás, a Chilicum ugyanis olyan csiliszószt alkotott, amely három aranyat is elhozott az igencsak nívós New York-i Hot Pepper Awards versenyről.

© Kecskeméti Zoltán

Petrohay György és Lukács Nóra a seregélyesi borzselével, ami New Yorkban tarolt © Kecskeméti Zoltán

– Egy pinot noir rozé borból készített csilis borzselével neveztünk, amely a Noir nevet kapta. A versenyre annyira sokan neveztek, hogy fél évig, a tervezettnél egy hónappal tovább tartott, mire végigkóstolták a szószokat. A miénk igencsak lenyűgözte a zsűrit, ugyanis három kategóriában is a legjobbnak választották – meséli a Borsnak a tulajdonos, Petrohay György, aki menyasszonyával, Lukács Nórával és unokaöccse, Lestár Norberttel készíti a szószokat. – Egyrészt a csípősségi kategóriáján belül abszolút győztes lett, de megnyerte az édes kategóriát, hiszen ez egyfajta édesség is, valamint a zsűri úgy ítélte meg, hogy ez a legjobb csilitermék a fagylaltokhoz – újságolja. A sikerük azért is örömteli, hiszen mindössze egy éve vágtak bele a csilizésbe a kis birtokukon, és ez volt az első versenyük. A terv az volt, hogy a lehető legkülönlegesebb ízeket alkossák meg olyan alapanyagokból, amelyeket ők termesztenek.

© Kecskeméti Zoltán

© Kecskeméti Zoltán

Az Illegal nevű szószunk azért is egyedülálló a világon, mivel kannabiszt tartalmaz. Persze aggodalomra semmi ok, nincsen benne pszichoaktív hatóanyag. A másik a Chilagra, amely egy vágykeltő csiliszósz férfiaknak. Ginzengből és a világ leghatékonyabb természetes vágykeltőiből készítettük – mondja, majd hozzáteszi: a verseny óta a világ minden tájáról, például az USA-ból, Peruból és Izraelből is érdeklődnek a magyar csilik iránt.

© Kecskeméti Zoltán

© Kecskeméti Zoltán

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors