Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 30 dkg friss erdei gomba * 40 dkg barna csiperke * 4 ek olívaolaj * 1 tk vaj * 2 gerezd fokhagyma * 1 vöröshagyma * 1 tk tengeri só * 1 tk friss kakukkfű levél * ½ kk frissen őrölt fekete bors * 7 dl zöldségalaplé * 1 citrom
Zöldfűszerek a tálaláshoz: néhány szál friss tárkony és petrezselyem
Elkészítés: A gombákat megtisztogatjuk, folyó vízzel leöblítjük, majd konyhai papírtörlővel leszárogatjuk és feldaraboljuk. Egy lábasban összekeverjük a vajat az olívaolajjal, és felhevítjük. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, a felaprított hagymát, megsózzuk, és a kakukkfűvel meg a borssal fűszerezzük, majd ha illatozni kezd, belekeverjük a feldarabolt gombát. Amint levet enged, felöntjük az alaplével, és lefedve felforraljuk. Kis lángon további 20 percig gyöngyöztetjük, azután összeturmixoljuk. Végül a citrom lereszelt héját fél citrom levével, a finomra vágott tárkonnyal és petrezselyemmel együtt hozzákeverjük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Elkészítési idő: 6 óra
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (12 adag): 1,5 kg mangalicapofa * 50 dkg csiperkegomba * 25 dkg petrezselyemgyökér * 25 dkg sárgarépa * 2 fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 1 ek só * 1 kk őrölt bors * 1 kk őrölt rozmaring * 1 kk kakukkfű * 4 babérlevél * 1 l száraz vörösbor * 1 l alaplé
Elkészítés: A mangalicapofát kockákra vágjuk, a zöldségeket tisztítás után feldaraboljuk. A zsírt felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a hagymát, majd a zúzott fokhagymát és a fűszereket is hozzáadva pirítjuk, míg illatozni kezd. Beleszórjuk a húsdarabokat, átkeverjük, és fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, felöntjük a borral, és a fedő nélkül főzzük, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Hozzákeverjük a zöldségeket és a gombát, beletesszük a babérlevelet, és felöntjük az alaplével. Lefedve, 160 fokos sütőben kb. 4 óra alatt puhára sütjük.
TIPP: Krémes polentával tálaljuk!
Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (8 adag):
A tésztához: 25 dkg finomliszt * 8 dkg vaj * 2 tojás * 1 csipet só
A töltelékhez: 10 dkg cukor * 10 dkg darált mandula * 4 ek kukoricakeményítő * 1 dl tejszín * 1 dl 20%-os tejföl * 1 dl langyos * 1,5%-os tej * 2 tk vaníliakivonat * 2 tojás * 20 dkg körte * 2,5 dkg mandulaforgács
Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal, egy csipet sóval elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat. A kissé lágy tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt kerek formára nyújtjuk, és egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformába fektetjük úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen, a tészta alját pedig villával megszurkáljuk. A körtét meghámozzuk, feldaraboljuk és a tésztába rendezzük. A töltelékhez a hozzávalókból sűrű masszát keverünk, és megtöltjük vele a tésztát. A tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készül el: a teteje aranyló, pirosas színt kap, tűpróbával ellenőrizve belül szilárdnak kell lennie.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.